Čime hranimo svoju decu: 7 nezdravih namirnica koje prečesto dajemo mališanima

Niste loš roditelj ako svojoj deci povremeno date nezdrave namirnice; kao i odrasli, deca uživaju u nezdravoj hrani, posebno slatkišima. Ali, pripazite da ove namirnice nisu na svakodnevnom jelovniku. Evo koje bi namirnice trebalo da ograničite ili potpuno izbegavati u ishrani deteta.

1. Gumeni bombone

Iako ih verovatno volite i vi i vaša deca, gumene bombone su vrlo štetne. Napravljene su od velike količine šećera i veštačkih zaslađivača, i nemaju nikakve pozitivne benefite za zdravlje, nisu hranjivi, kao ni zdravi za zube.

Ne dajte da vas zavara opis ‘voćni’ gumeni bomboni jer ne sadrže voće, a želatina se uglavnom industrijski proizvodi od otpadaka iz mesne industrije, kao što su koža, kosti i papci krava i svinja.

2. Voćni sokovi

Namenjeni deci, takođe s ‘voćnim’ oznakama, a zapravo prepuni šećera! Ovi sokovi nemaju nikakvu nutritivnu vrednost koja bi koristila maloj deci, stoga se ne preporučuje njihova konzumacija.

Kupovne voćne sokove zaminite prirodnim ceđenim sokovima, vodom ili mlekom.

3. Zaslađene pahuljice

Pahuljice se često reklamiraju kao namirnica za decu, a znaju da budu prepune šećera što može dovesti do povećanog unosa šećera kod deteta i smanjenog unosa nutrijenata i vitamina koje bi trebalo da svakodnevno budu na detetovom jelovniku. Umesto pahuljica, odlučite se za voćnu alternativu.

4. Procesuirano meso

Procesuirano meso treba izbegavati u svakom dobu, a posebno dečijem. Viršle i suhomesnati proizvodi sadrže veliki udeo soli, masnoća, masti i šećera, što može naštetiti zdravlju creva i srca.

5. Voćni jogurt

Jogurt je korisna namirnica u dečjoj ishrani jer se lako vari i pomaže u pravilnom radu probavnog sistema, ali nisu svi jogurti podjednako zdravi. Jogurti s dodatim ukusima, poput onih voćnih, trebalo bi da budu zadnji izbor jer su prepuni šećera, aditiva i veštačkih boja.

Napravite svoj voćni jogurt od običnog ili grčkog jogurta i svežeg voća koje vaše dete voli!

6. Prženi krompirići

Jasno je da prženi krompiri nisu najzdraviji izbor jer uglavnom sadrže puno masnoće i soli, a ujedno su vrlo čest odabir za brzi dečji obrok. Ako vaše dete konzumira više krmopira nego povrća, pozabavite se jelovnikom i pronađite prikladnije brze opcije za obrok.

7. Lizalice

Osim što su pune šećera, opasne su za malu decu jer se vrlo lako mogu ugušiti ako ih jedu bez nadzora. Kao i gumene bombone, lizalice su takođe štetne za zube.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decaishrana
Komentari (0)
Dodaj komentar