Da li deca mogu da spavaju sa ljubimcem u istom krevetu?

Neki vlasnici kućnih ljubimaca puštaju životinje u krevet s njima kao „psihičko opuštanje“, međutim stručnjaci poručuju da tako mogu da unesu mnoštvo najrazličitijih patogenih organizama u svoju okolinu. Patogeni organizmi su insekti koji lako mogu da pređu sa životinje na čoveka i prenesu neku zaraznu bolest. Iako retko, može doći do zaraze.

Bruno Čomel, profesor sa Univerziteta u Kaliforniji, objasnio je da je mogućnost zaraze deljenjem ležaja sa ljubimcem retka, ali deca i osobe sa oslabljenim imunološkim sistemoom ipak bi trebalo da budu na oprezu. „Iako je to retko, do zaraze može da dođe i ona može da bude jako ozbiljna. Ne govorimo o tome da bi uspaničili ili uplašili ljude, već da bi bili svesni potencijalnih posledica.“

Zabeleženi su slučajevi gde je odrastao čovek spavao sa psom koji mu je neprimetno liznuo ranu i vlasnik je dobio meningitis. Kod jednog dečaka iz Novog Meksika 1974. godine zabeležena je kuga koju mu je prenela mačka, odnosno zarazni „stanovnici” s nje.

„Ako imate psa ili mačku o kojima se vodi računa, koji redovno posećuju veterinara, očišćeni od parazita, onda je rizik znatno smanjen“, savetuje profesor Čomel.

Treba imati na umu da ljubimac donosi psihičku podršku, prijateljstvo i takođe unapređenje zdravlja zbog čestih šetnji na otvorenom. Zato stručnjaci zaključuju da su životinje naši dragoceni prijatelji sa kojima se možemo družiti bez bojazni, ukoliko o njima vodimo računa, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decakućni ljubimci
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • bambi

    Svakako da sa zivotinjama treba spavati. Evo ja planiram sa svinjom, tvorom i kravom da spavam u isti krevet.