Da li deca treba da koriste mobilni i u kojoj meri?

Roditeljima je prioritet zdravlje dece, a tehnologije napreduju i čini se da prate našu decu od malih nogu. Jasna je vaša zabrinutost, zdravlje deteta je na prvom mestu, ali odmah iza nje je njihova sreća i radost. Tada se postavlja pitanje šta raditi kada dete od vas traži svoj prvi mobilni telefon? Da li mu ga priuštiti i kako će to uticati na detetov razvoj i socijalne sposobnosti? Pitali smo stručnjake iz oblasti dečije psihologije, da nam razreše dilemu ili bar malo pomognu prilikom razrešavanja iste.

Odgovaramo na pitanje da li deca treba da koriste mobilne telefone i u kojoj meri.

Psiholozi sa Oksforda istraživali su delovanje mobilnih telefona na rast i razvoj dece i došli do zaključka da najveći uticaj imaju na njihovo psihičko stanje. Uticaj tehnologije može da bude loš ukoliko deca dožive nasilje putem interneta od odraslih ljudi, ali i svojih vršnjaka. To nasilje može da bude mnogo veće od klasičnog ruganja zato što nose naočare ili odbijaju sitne poroke za koje njihovo društvo misli da su kul.

Zapravo, nošenje naočara i odbijanje poroka jeste za pohvalu i to su situacije u kojima nas ljudi odbacuju i sa kojima smo se susreli tokom puberteta. Ali sa zlostavljanjem na internetu se nismo susretali tokom odrastanja,  a danas ga deca trpe u velikoj meri, ističu psiholozi. Jednim komentarom trajno se može narušiti mentalno zdravlje deteta, zato deci treba skrenuti pažnju na loš uticaj društvenih mreža.

Uvek je dobro ispratiti šta se dešava na dečijim profilima. Upamtite da su nama bezazlene dečije opaske u kojima prozivaju vaše dete zbog bubuljica na licu, ali to može vaše dete udaljiti od drugih i potpuno mu narušiti samopoštovanje.

Psihološki uticaj interneta, društvenih mreža i samih mobilnih telefona može biti loš i zato je važno pratiti ponašanje svog deteta i njegovo ponašanje na društvenim mrežama.
Susrećemo se sa činjenciom da pametni ekrani zrače plavim svetlom koje može pokvariti vid vašeg deteta, posebnom u mlađem periodu do 12 godine, tako da tokom puberteta počnu da nose naočare.

Psiholozi nemaju samo negativne vesti navode da je psihološko stanje deteta zavisno od načina na koje koristi mobilni telefon, društvene mreže i internet. Ne mora doći do negativnog ishoda ukoliko se prednosti digitalnog sveta iskoriste za učenje i usavršavanje svojih hobija, stranih jezika i drugih veština. Zapravo će mobilni telefon, tablet ili računar u tom slučaju biti sjajna investicija.

Pored toga osećaćete se sigurnije kada vam se dete javi iz da je završilo sa nastavom ili ima čas više, nećete brinuti ako se duže zadrži u školi i uvek ga možete pozvati da vidite da li je sve u redu.

Kao što rekosmo, sve u životu ima prednosti i mane pa tako i mobilni telefoni. Vi najbolje poznajate svoje dete i ukoliko se dogodi neka neprijatnost trudite se da razgovarate i da je zajedno sa detetom prevaziđete- to je naš dobronameran savet.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decamobilni
Komentari (0)
Dodaj komentar