Deca počinju da koriste internet pre šeste godine

Poslednja istraživanja koja je sproveo UNICEF govore da deca počinju da koriste internet pre šeste godine, skoro 90 odsto njih internet koristi u proseku 80 minuta svakog dana, a svako treće dete izloženo je nekoj vrsti sadržaja koji je za njih uznemirujući, saopšteno je iz UNICEF-a.

Edukaciju dece o bezbednom korišćenju Interneta potrebno je početi u ranom, predškolskom uzrastu, a tim povodom, Ingeborg Ofsthus, generalna direktorka Telenora i Mišel Sen-Lot, direktor kancelarije UNICEF-a u Srbiji, potpisali su ugovor kojim su najavili zvaničan početak projekta „Bezbedan internet za celu porodicu”.

Projekat će trajati dve godine i fokusirati se na edukaciju dece uzrasta od četiri do osam godina, njihove roditelje i vaspitače.

„Kao telekomunikaciona kompanija, u obavezi smo da naše usluge učinimo bezbednim, posebno kada su u pitanju najmlađi korisnici. Pitanje zaštite dece na internetu važna je tema koja zahteva angažovanost i sistematski pristup u vremenu digitalizacije celokupnog društva u Srbiji. Sigurna sam da smo, uz podršku naših partnera, na pravom putu da onlajn zajdnicu učinimo bezbednijim mestom za najmlađe“, istakla je Ofsthus.

Istraživanja pokazuju i da svaki četvrti roditelj ne misli da ima dovoljno znanja da pruži adekvatnu podršku detetu u bilo kojoj potencijalno opasnoj situaciji na internetu. Zbog toga je jedan od glavnih ciljeva da 100.000 roditelja i 2.000 vaspitača i nastavnika prođe obuku u naredne dve godine.

„Zaštita dece od nasilja i iskorišćavanja se tiče svakog od nas, i zahteva koordinisani odgovor brojnih aktera. Kompanije su sve više i više katalizatori promena za decu. Telenorova korporativna opredeljenost da podrži prava dece kroz svoje ključne biznis aktivnosti i strateško drušveno ulaganje je model kako poslovni sektor daje pozitivan doprinos deci i porodicama“, rekao je Sen-Lot.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je otvoreno ka svakoj podršci koja će dopuniti ono što se unutar obrazovno-vaspitnog sistema može uraditi, a nastavak saradnje Telenora i UNICEF-a nam upravo to obećava“, rekla je državna sekretarka Anamarija Viček.

Ona je dodala da će jačanje roditeljskih kompetencija u oblasti bezbednosti na internetu rezultirati i u savesnijem, sigurnijem korišćenju interneta kod dece predškskog i školskog uzrasta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decainternet
Komentari (0)
Dodaj komentar