Deci u ovom uzrastu NAJTEŽE pada razvod roditelja

Ukoliko se razvodite od partnera, morate da uzmete u obzir da je to vrlo stresan period i za vaše dete. Ono još uvek nije u stanju da shvati šta se tačno dešava i teško će se nositi sa činjenicom da njegovi mama i tata više nisu zajedno.

Iznenadni nedostatak kontakata i komunikacije među roditeljima, osećanje jaza koji vlada među njima i bol samohranog roditelja, samo su neki od aspekata razvoda kroz koji prolazi dete. A upravo se o tim stvarima ne govori često, niti se o njima dovoljno vodi računa.

Stručnjaci kažu da deca počinju da doživljavaju emocije nakon treće godine. Dete tada razvija bolje kognitivne sposobnosti, a ako je u toj dobi izloženo raspravama, svađama ili verbalnom i fizičkom zlostavljanju, to će na njega ostaviti dubok trag.

Psiholozi kažu da potencijal emocionalne traume prouzrokovane razvodom utiče na decu svih uzrasta, ali najviše na onu starosti između 3 i 15 godina.

“Kada dete prođe kroz pubertet, postoji više mogućnosti za prihvatanje i razumevanje razvoda”, kaže dečji psiholog Skot Kerol.

Mnogi stariji vjeruju da se malo dete neće ničega sećati, ali to je pogrešna pretpostavka. Dete starosti od tri do pet godina može da ima puno pitanja u vezi razvoda. Zanimaće ga, na primer, zašto je jedan roditelj otišao, a drugi ostao, da li su se rastali zbog njega i da li ga kao i ranije vole otac i majka. Nekima od njih će ova pitanja ostati dugo urezana u um.

Od 6. do 12. godine deca počinju da postavljaju pitanja i znatiželjna su. Deca u ovoj dobi često postaju deo svađa među roditeljima.

Deci u pubertetu posebno je teško da uravnoteže svoje raspoloženje. Ona su tada osetljiva na sve, a svađe među roditeljima ili čak razvod mogu kod njih izazvati i depresiju. Savet psihologa je, da ako do razvoda mora da dođe, da se pobrinite da što manje utiče na vaše dete. Objasnite mu zašto je taj korak nužan. Ako je potrebno, konsultujte se sa stručnjakom za pomoć.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

deterazvodsamohrani roditeljtrauma
Komentari (0)
Dodaj komentar