Dete kaže da to ne može da uradi

Roditelji bi da im deca budu dobra i poslušna, deca u principu žele da zadovolje roditelje, ali i da ispitaju koliko daleko mogu da idu i da se „izvuku“ s tim. Nekada, dešava se da od deteta tražite da nešto uradi, a ono nije da direktno odbije, nego vam kaže da to ne može ili ne ume. Tada je mališanu potrebna pomoć.
U nekim situacijama radi se o stvarima za koje ste savršeno svesni da je vaše dete sposobno da ih obavi – recimo, da pospremi svoju sobu. A nekada se radi o nečemu za šta niste sasvim sigurni, kao kada vam kaže da ne ume da uradi domaći, ili se u beskraj razvlači sa zadacima za školu. U svakom slučaju, trebalo bi videti u čemu je problem.
Ako se radi o nečemu za šta znate da dete ume, kao što je sređivanje sobe, moguće je da, tako izrečen, zahtev detetu izgleda preobimno i da ne zna odakle da počne. Tada bi mu pomoglo da mu pokažete kako da posao koji ima da obavi podeli na manje, vrlo konkretne deonice (nameštanje kreveta, ubacivanje igračaka u kutiju određenu za njih, sakupljanje i izbacivanje otpadaka…), i da te stvari radi jednu po jednu, potpuno se koncentrišući na njih i ignorišući sve ostalo. Ako namešta krevet, da ne pokušava istovremeno i da složi sveske na stolu, i tako redom. I, bez „miniranja“ detetove koncentracije – recimo, ako treba da složi fotografije u album, nije sada vreme da ih zajedno s njim gledate i komentarišete, ili ako slaže odeću u orman, ne treba baš tada razgledati haljinicu koju ste ćerkici kupili prošlog leta i komentarisati kako je baš slatka, jer tako ometate dete u učenju da se koncentriše na jedan zadatak i efikasno obavi posao.
Ukoliko se radi o tome da ni sami niste sasvim sigurni ume li to dete ili ne ume – trebalo bi da ume da uradi domaći, ali to ipak nije uvek slučaj – proverite da li dete ima problema s određenim lekcijama. Ako je potrebno, raspitajte se i kod nastavnika da li vaš mališan ima problema s učenjem. Kad utvrdite u čemu je problem, biće moguće i naći rešenje – pomoći mu da nauči ono što mu je nejasno, nekad su potrebni i dodatni časovi da dete nadoknadi propušteno, a nekada mališan samo ne ume da organizuje svoje vreme i usredsredi se na jedan po jedan zadatak (tada je pomoć slična kao i kod primera sa spremanjem sobe), a takođe je slično i da ne bi trebalo „minirati“ detetove napore time što ćete, recimo, tražiti da „samo časkom izbaci đubre“ i tako mu omesti koncentraciju dok se ono usredsređuje na njemu komplikovan problem iz matematike.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

detemajkavaspitavanjezena
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    Dijete kaže da neće, buni se ili vam čak nabacuje kako, u stvari, vi sami ništa ne radite za razliku od njega i oca koji čak donosi i novac u kuću, i slično. I vi se onda pitate kakva je to škola u koju ide da ne može da ga zainteresuje ni za osnovne zadatke ili ga učini bar malo odgovornijim za početne, u tim njegovim godinama, obaveze.