Fascinantno: Beba rođena s repom od 12 centimetara (foto)

U Brazilu je rođena beba s pravim repom, otkrili su doktori, a prenosi Dejli Mejl. Fotografije objavljene u medicinskom časopisu pokazuju da je rep imao i masu u obliku lopte na kraju. Rep je bio dug neverovatnih 12 centimetara, a na vrhu je razvio kuglu prečnika četiri centimetra.

Doktori koji su dečaka gledali na ultrazvuku otkrili su da rep ne sadrži delove hrskavice i kosti, što znači da je to bio redak primer pravog ljudskog repa. U istoriji je bilo samo oko 40 dokumentovanih slučajeva rođenja dece s pravim repom umesto kostiju. Nije objavljeno da li je rep uklonjen zato što je detetu izazivao neprijatnost ili bol ili na zahtev roditelja.

Ljudski rep naši preci su izgubili pre oko 20 miliona godina, dok je u nekim verama i kulturama, ljudi koji su rođeni s repom smatrani svetim i obožavani su.

Porođaj je prošao bez komplikacija

Neidentifikovanom brazilskom novorođenčetu rep je uklonjen u dečjoj bolnici Albert Sabin, negde pre januara 2021. Rođen je u 35. nedelji bez komplikacija. Nakon što ultrazvučni pregled nije otkrio da ne postoji opasnost za bebin nervni sistem, hirurzi su odlučili da uklone rep. Operacija, kako je detaljno navedeno u Journal od Pedicatric Surgery Case Reports, nije imala komplikacija, ali nisu dati detalji o oporavku djčaka.

Pravi ljudski rep je ostatak onog koje većina beba raste u maternici, pre nego što se ponovo apsorbuje u telo, formirajući repnu kost. Suprotno tome, pseudo rep je izbočina s dna kičmene moždine koju karakteriše to što je napravljena od masti, hrskavice i elemenata kostiju, objasnili su doktori.

Autori nisu dobili suglasnost za objavljivanje slučaja, ali u studiju nisu uključene informacije koje bi mogle do identifikacije deteta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bebabrazilrep
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Sto godina samoće