Idealni kućni poslovi za decu

Većina roditelja i staratelja greši kada svoju decu izostavlja iz svakodnevnih kućnih obaveza. Najčešći izgovor je da su još mali za takvu obavezu i da bi to bilo mučenje za njih.

Deca bez kućnih obaveza ili bilo kog porodičnog rada su razmaženija i bezobraznija i prema okolini i prema društvu. Te osobine ostaju tokom odrastanja, a često i tokom celog života. Sa druge strane, deca koja obavljaju neke kućne poslove stiču radnu naviku i disciplinu koja ih prate kasnije u životu. Takva deca vrlo rano shvate da je njohov rad doprinos porodici i to ostaje u njima i kasnije.

Istraživači koji su se bavili ovom temom navode da decu treba uključivati u kućne poslove jer time ne samo da olakšavate sebi posao već i deci dajete do znanja da su značajan faktor u porodici. Deca su prilično egocentrična i samovoljna, a obavljanje kućnih poslova daje im priliku da budu i korisna, s tim što ne treba zaboraviti da deca vole da ih pohvalite za njihov trud i rad.

Kućni poslovi za decu znače i poverenje u decu, a time i podizanje samopouzdanja, pa deca postaju sve više sigurna u sebe i svoje postupke. Takođe, kućni poslovi decu uče o odgovornostima, kako se treba brinuti o sebi i drugima iz okruženja i prostoru u kom žive. Takvi stavovi nisu nametanje niti okrutnost prema deci, već učenje presudnih životnih veština. Od dece naravno ne treba očekivati savršenstvo u obavljanju poslova, ali ih zato treba pohvaliti kako god bilo. Nemojte ispravljati njihov rad ni vikati na njih, već im ukažite na male greške i propuste kako bi sami to drugi put popravili.

Navodimo nekoliko predloga za kućne poslove dece, u zavisnosti od godina:

1. Deca od 2 i 3 godine starosti

skupljanje i vraćanje igračaka na određeno mesto
nošenje prljave garderobe u korpu za veš
brisanje igračaka od prašine

2. Deca sa 4 i 5 godina

nameštanje kreveta
čišćenje stola nakon obroka
delimično čišćenje dvorišta

3. Deca sa 6 i 7 godina

sortiranje čiste odeće
postavljanje i čišćenje stola
uredna soba
napriviti samostalni doručak od mleka i žitarica

4. Deca od 8 i 9 godina

uključiti mašinu za pranje posuđa
odvojiti namirnice u frižideru
odvojiti sopstveni prljav i čist veš
napraviti doručak (na primer, tost)

5. Deca sa 10 i više godina

čišćenje kupatila i kuhinje
pranje automobila
kuvanje nekih jela pod nadzorom
oprati veš u mašini
promeniti posteljinu

Često se dešava da deca kako rastu tako počinju da razumeju značaj novca pa počinju da ga traže od roditelja ili staratelja za obavljanje kućnih poslova. To mnogo puta deluje zabavno i smešno, ali ne treba da postane praksa. Deca ne treba novac da vide kao nagradu za nešto što se od njih očekuje, jer u supronom, kako odrastaju, gube unutrašnju motivaciju i želju da nekome bilo šta pomognu.

Plaćanje za kućne poslove deci je u redu ako između deteta i roditelja postoji dogovor da se taj novac čuva sa strane za novi bicikl, kompjuter ili nekog ljubimca. Na kraju istraživači ukazuju roditeljima da je i obavljanje kućnih poslova zajedno sa decom i lakše i zabavnije i vama i njima.

Naravno, deca treba i da se igraju tako da sa količinom ili težinom dečijih obaveza ne treba preterivati da to ne bi prešlo u zloupotrebu ili maltretiranje dece.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kućne obaveze i decakućni poslovikućni poslovi i decaodnosi u porodiciporodica i deca
Komentari (0)
Dodaj komentar