Intenzivno bavljenje sportom ŠKODI deci

Deci i adolescentima nedeljno bi trebalo omogućiti najmanje dva dana bez treninga. Sportski lekari savetuju da deca ne bi smela da treniraju više od tri ili četiri sata istog dana, a godišnje im se preporučuje dvomesečna pauza od treninga.

Više treniranja od navedenog ne samo da povećava rizik od akutnih povreda, poručili su stručnjaci na Kongresu specijalista ortopedije I traumatologije održanom u Berlinu, već prečeste povrede, povrede kostiju i zglobova kod mladih mogu da rezultiraju raznim nepravilnostima u razvoju ili, u najtežim slučajevima, poremećajima poput osteoartritisa.

Posebno su ugroženi mladi sportisti koji se takmičarski bave sportom. Međutim, i svi oni koji se sportom bave rekreativno mogu da zadobiju teže povrede. Preterano naporni treninzi i preintenzivan sportski angažman kod dece rezultiraju i većim brojem povreda.

Činjenica je da sve više dece danas provodi previše vremena pred televizorom ili kompjuterom na šta se svakodnevno upire prstom, ali istovremeno se sve više dece uključuje u intenzivne sportske treninge. Zaključak nemačkih ortopeda je da zbog toga raste broj povreda kao posledica previše intenzivnih sportskih aktivnosti.

Među decom koja se svakodnevno bave nekom sportskom aktivnošću često dolazi do preterivanja u količini treninga. Posledice su lomovi kostiju i razne druge povrede. Upravo one mogu presudno da utiču na odrastanje i rast deteta.

Prekomernim povredama su najizloženija deca koja se bave džudom, gimnastikom i tenisom, kažu nemački lekari. Međutim, ne treba zaboraviti ni ostale sportove koji predstavljaju rizik za mladi organizam: klasičan primjer neusklađenosti kao rezultat preteranog treniranja su razne povrede fudbalera.

Zbog čestih i dugotrajnih treninga česte su i manje povrede zbog kojih mladima kasnije prete lomovi, hronične upale tetiva, deformacija stopala, deformacija leđa i zglobova, kao i poremećaji u rastu.

Razlog je u činjenici da se skelet deteta još razvija, a dečje kosti ne rastu konstantno već u više navrata. U skladu s takvim fazama rasta, razvijaju se zglobovi i tetive, što ih čini osetljivijim upravo na manje povrede. Dok su deca u fazi rasta, treninge bi trebalo usporiti, ublažiti i svesti ih na razumnu meru.

(Hina)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

deca sport
Komentari (0)
Dodaj komentar