Ivan, Ana, Mia… Značenja popularnih dečjih imena

Izbor imena za bebu jedan je od najslađih zadataka za buduće mame i tate. Svaka decenija nosi neka najpopularnija imena za devojčice i dečke, tako su u prošlom veku bila popularna tradicionalna imena, ali i imena iz knjiga i romana, dok su početkom 21. veka popularnija postala kratka imena od tri ili četiri slova.

Danas se vraćaju i neka stara tradicionalna imena, ali svoju popularnost još drže i moderna imena. Saznajte značenja popularnih imena za devojčice i dečke u Srbiji.

Ivan/Ivana

Jedno je od najpopularnijih imena na ovim prostorima, a smatra se imenom koje ima najviše verzija, poput: Jovan; Jovo; Jovica; Ivan; Ivica; žensko ime Ivana; Jovana; Jovanka; Vanja još mnogi drugi.

Prevedeno sa grčkog i latinskog, ili pak sa originalnog hebrejskog jezika, ovo ime je složenica reči Jahve (Jahveh) odnosno Bog, i reči hannah (koja u prevodu znači dobar,veoma milostiv, dobrodušan), pa znači – „Jahve je milostiv“, odnosno „Bog je milosrdan“; „Bog je dobar“; „Gospod je blagodaran“. Upravo iz tog razloga, veliki broj Slavena je svojoj deci davao ovakvo lično ime, jer se smatralo da će prema muškoj deci koja se ovako „nazovu“, Bog uvek biti blagodaran, blagonaklon i dobar, kao i da će sama deca muškog roda sa imenom Ivan biti „Božja deca“ koja će širiti veru i pravdu među ljudima, i koja će kroz život biti uvek vođena „ispravnim putem, i zaštićena od različitih i ovozemaljskih grehova i od uticaja „nečastivih sila“.

Petar/Petra

Ime Petar dolazi od grčke reči „petros“, što znači „kamen“ ili „stena“. Sve one koji nose ime Petar ili Petra smatra se nepokolebljivima, odlučnima i čvrstima kao što je i sam simbol tog imena. Ime se često spominje u Bibliji jer je Petar bio jedan od Isusovih apostola. Imena Petar i Petra već su godinama među najčešćim imenima u Srbiji, a razne varijante postoje i u drugim svetskim jezicima i zemljama.

Nikola/Nikolina

Ime Niko je grčkog porekla, izvedeno od reči „nike“ što znači „pobeda“. Jedno je od najpopularnijih imena u Srbiji, a osobe s ovim imenom su nadarene, komunikativne i očaravajuće. Postoje razne verzije ovog imena, poput: Niko, Nikola, Nika, Nikolina, Nikolas, Nikša, Nino, Nikica, Nina, Nikol, Nikoleta itd.

Luka

Luka je ime grčkog porekla koje dolazi od reči „luks“ što znači svetlost. Jedno je od najpopularnijih imena u Srbiji, ali i u svetu pa ima dosta verzija poput: Lukas, Lucijan, Lucijano. Ime je povezano s nadom i optimizmom zbog Svetog Luke evanđelista koji je bio lekar i pomagao drugima.

Marko

Značenje imena Marko dolazi od latinskog Marcus što znači mlat, čekić, ratnik. Ime Marko je naš oblik latinskog imena Marcus a izvedeno je od „mart-kos“ što znači „posvećen rimskom bogu rata Marsu“. Ime se uglavnom davalo osobama koje su bile rođene u mesecu martu jer je ovaj mesec dobio ime po rimskom bogu rata, Marsu.

Ana

Ime Ana potiče iz starohebrejskog “Hannah” tj. “hanna” od korijena h-n-n, što znači “milost, zahvalnost”, što je kasnije prešlo u latinski jezik te se izgovaralo „Anna“. Ana je korenska imenica koja znači milosrđe, blagost, svetlost i dobrota. Popularnost imena Ana veže se za verovanje da će sve devojčice s ovim imenom biti lepe, pametne, časne i poštene. Od ovog imena izvedena su imena Aneta, Anita, Anica, Anka, Ankica, Anja i Eta.

Ana (hebrejski: חַנָּה, grčki: Αννα) nije spomenuta u četiri kanonska evanđelja, ali se spominje u nekoliko apokrifnih spisa 2. do 6. veka u kojima se smatra Marijinom majkom i bakom Isusa Krista. Od srednjeg veka obožavana je kao svetac i često umetnički prikazana. U poslednjih nekoliko decenija ovo ime je na samom vrhu najčešće davanih imena devojčicama.

Ema

Ime Ema germanskog je porekla i znači „prekrasna“, „velika“, „moćna“, „božanska“, a upravo ti epiteti opisuju osobe koje nose ove ime. Prema jednoj teoriji to je zapravo skraćena verzija germanskih imena koja počinju sa Erm ili Irm, a prema drugoj je to skraćeni oblik nekih imena, poput Emanuela, Emilija i Emina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decaimenaznačenja
Komentari (0)
Dodaj komentar