Jedina stvar koju najbolji roditelji rade baš svakog dana

Društvo nameće da roditelji osećaju da bi trebalo da žele da provedu svaki slobodan trenutak sa svojom decom. Kažemo im: „Neće još dugo imati te godine“ i molimo ih da iskoriste svaku priliku da budu sa svojim mališanima.

Ali prema novoj studiji, ne radi se kvantitetu kada je u pitanju vreme provedeno sa decom, već o kvalitetu. Najbolji roditelji se svakog dana trude da sa detetom provedu bar pet minuta kvalitetnog vremena.

– Kada su majke pod stresom zbog balansiranja posla i pokušaja da nađu vreme za decu, one možda loše utiču na svoje mališane – kaže za Washington Post koautor Kei Nomaguči, sociolog sa Univerziteta Bouling Grin.

Kvalitetno vreme

Stvari poput čitanja detetu, zajedničkog obroka, razgovora sa detetom i zajedničkog druženja imaju

– U idealnom svetu, ova studija bi ublažila krivicu roditelja zbog količine vremena koju provode sa decom – kaže Melisa Milki, sociolog sa Univerziteta u Torontu i jedan od autora izveštaja.

Umesto toga, pokazala je šta je važno za decu.

Dakle, ako je kvalitetno vreme ono koje se računa, koliko kvalitetnog vremena je dovoljno? Nažalost, studija nije našla odgovor na to.

– Ne znam za bogatu literaturu koja govori o tome da li postoji prava mera količine vremena za provedenog sa decom – rekao je Metju Bil, dečji i adolescentski psihijatar u Medicinskom centru Univerziteta Džordžtaun.

Podrška mentalnom zdravlju

Ne samo da je važan kvalitet vremena provedenog sa decom, već su važni i prihodi i obrazovanje majke, posebno kada je u pitanju budući uspeh deteta.

– Ako želimo da razmišljamo o široj slici i pitamo se kako bismo podržali decu, naša studija sugeriše kroz društvene resurse koji pomažu roditeljima u pogledu podrške njihovom mentalnom zdravlju i socio-ekonomskom statusu – rekao je Milki i dodao „Vreme koliko smo bili toliko fokusirani na njih ne znači mnogo“.

Dakle, ako imate posebno zahtevan posao, nemojte zamerati sebi što radite dosta tokom dana i noći. Samo dajte sve od sebe da kada ste pored svog deteta da to zajedničko vreme najbolje iskoristite što možete, čak i ako je to samo pet minuta, piše YourTango, a prenosi Avaz.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decaroditelji
Komentari (0)
Dodaj komentar