Kad ste srednje dete u porodici

Da li je bolje biti starije ili mlađe dete u porodici? Najmlađe dete svi maze i paze, ali ga niko ne shvata ozbiljno; najstarije shvataju najozbiljnije, ali od njega i zahtevaju najviše. Jedinci i jedinice su priča za sebe – svi veruju da su oni razmaženi i da smatraju da se ceo svet oko njih vrti, te da su, vrlo verovatno, sebični. Šta je sa srednjim detetom u porodici? Kako je to imati i starijeg brata ili sestru i mlađeg/mlađu?
Po mnogima, to je definitivno najbolji položaj u porodici – zlatna sredina. S jedne strane, srednje dete ima nekog starijeg kome uvek može da se obrati za savet i pomoć – a taj stariji nisu samo roditelji već i neko ko mu je po godinama i shvatanjima znatno bliži. Plus, najstarije dete u porodici već se izborilo za izlaske, naviklo roditelje na to da ima dečka ili devojku, izborilo se za džeparac i prijatelje po sopstvenom izboru… Srednje dete može da udobno hoda već utabanom stazom.
S druge strane, srednje dete ima i mlađeg brata ili sestru. To znači da ne može da bude mezimče porodice kao najmlađe, ali će ga i ozbiljnije shvatati nego najmlađe dete. Srednje dete tako ima nekoga kome će biti uzor i oslonac, što jako pomaže u razvijanju samopouzdanja. Sve ukupno, to znači da između starijeg i mlađeg brata ili sestre srednje dete može da nauči, već u sopstvenoj porodici, kako da se postavi i prema onima koji pokušavaju da glume autoritet i prema onima koji su sasvim nesamostalni.
Sad, ako u porodici postoji srednje dete, to znači da ih je barem troje – što srednje dete dovodi u situaciju da mu ponekad nedostaje roditeljske pažnje. Niti je najmlađe pa da ga maze, niti je najstarije pa da bude najozbiljnije shvaćeno. Ipak, ako ste vi u ovoj poziciji – ako ste srednje dete u porodici – imajte razumevanja za roditelje. Oni vas sigurno sve vole, ali nekad zaista može da bude teško rasporediti na barem troje dece malu količinu slobodnog vremena tako da svi budu zadovoljni. U ovoj situaciji postoji i prednost: možda roditelji nemaju uvek vremena da se posvete baš vama – ali vam u kući društvo za zabavu i igru sigurno nikad ne nedostaje.
Za kraj, jedna zanimljivost: od poznatih ličnosti, srednje dete su Britni Spirs i Nataša Bedingfild.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

braćadecaodnosiporodicasestresrednje dete
Komentari (0)
Dodaj komentar