Kako će dete bez mobilnog?

Mnogima je teško da danas zamisle život bez mobilnog telefona, čak i ako pamte kako je takav život izgledao. Teško im je, takođe, da zamisle kako bi to izgledalo da njihovo dete nema mobilni. Da li bi to zaista bila toliko tragična situacija?
Mobilni telefon je, nesumnjivo, zgodna i praktična stvarčica koja vam mnogo toga omogućava. Možete biti u stalnom kontaktu s ljudima, gde god se nalazili (ima ko ni u toalet ne ide bez mobilnog – nećemo komentarisati), postoje i razne zgodne funkcije koje vam uspešno mogu zameniti nekoliko stvari (budilnik, rokovnik, fotoaparat, diktafon…). Jedna od jako zgodnih stvari je i to što možete konstantno da budete u kontaktu sa svojim detetom, gde god se vi nalazili i gde god se vaše dete nalazilo. Mnogi roditelji ovu činjenicu nalaze umirujućom.
I ne samo da je nalaze umirujućom već im je teško da zamisle šta bi njihovo dete bez mobilnog. Šta bi radilo ako mu je nešto potrebno, a ne može smesta da pozove mamu? Šta ako se negde izgubi? Kako bi bilo u kontaktu s mamom u toku rekreativne nastave, učiteljica ih svakako neće svaki čas voditi do nekog fiksnog telefona? Šta ako poželi da čuje mamin glas, a ne može?
Ono što se u ovakvim razmišljanjima često zaboravi je veoma jednostavno pitanje: a šta je današnja mama radila kao dete, onda kada mobilni nisu ni postojali? Nije bila u konstantnom kontaktu s roditeljima. Nije mogla da ih bilo kad pozove. A opet, nisu je kidnapovali stranci i odveli je u belo roblje. Ako se nekad i izgubila, nekako se snašla. Nije umrla od tuge što na rekreativnoj nastavi nije bilo moguće da svaki dan razgovara s roditeljima. Sve te zastrašujuće situacije je preživela, i evo je i sad, zdrava je i čitava, ima i sopstveno dete ili decu. Ako je mogla ona, zašto ne bi mogla i njena deca?
Mobilni telefoni, ma koliko korisni bili u nekim situacijama, mogu i da negativno utiču na razvoj vašeg deteta. Znatno teže će razviti samostalnost i naučiti da samo brine o sebi ako ste mu vi u svakoj sekundi na raspolaganju, ako nikad nije prinuđeno da samo o nečemu odluči i samo reši problem. A to će mu kasnije u životu prilično smetati, i to na svakom planu, da i ne spominjemo da ni vi nećete večito biti tu da se pobrinete za njega. Samostalnost se ne stiče sama po sebi, ona se uči, a uz konstantnu dostupnost roditelja to učenje znatno sporije i teže ide.
Naravno, odluka o tome kada ćete detetu dati mobilni i u kojoj meri ćete mu biti na raspolaganju je na vama, kao i procena šta je najbolje za vašeg mališana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decamobilni telefonroditeljstvozene
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Stefan Petrović

    A sad biste mogli lepo da napišete i jedan tekst na temu šta će uopšte detetu mobilni 🙂

  • Nada Stavrić

    U vreme mojih roditelja su vremena bila mnogo mirnija sa mnogo manje kriminala. Danas je sve drugačije. Kriminal, droga, alkohol, silavanja i ubistva postali su deo naše svakodnevice. Zato mislim da mobilni telefoni uopste nisu loši. Oni mogu da posluže ponekad i da spase čoveka.