Kako deca doživljavaju smrt kućnog ljubimca?

Istraživanja provedena na Univerzitetu u Njujorku su pokazala kako se deca u većini slučajeva veoma teško nose sa smrću kućnih ljubimaca i kako veliki broj njih smatra kako je i njihov život gotov. Rezultati studije koju je proveo Džošua Rasel, asistent profesora na Kanisijus univerzitetu, pokazuje kako deca smatraju kako su upravo ona centar sveta i pažnje svojih ljubimaca.

„Oni ljubimce opisuju kao svoju braću ili sestre ili kao najbolje prijatelje sa kojim imaju snažnu povezanost“, izjavio je Rasel.

Istraživanje je obuhvatilo decu između šest i 12 godina, a upitana su o tome kako se osećaju u vezi sa smrti životinja, uključujući i smrt svojih kućnih ljubimaca. Neka deca su kazala kako ih je smrt ljubimca toliko pogodila da dugo nisu mogli da se povrate, dok su druga deca odgovorila kako su se vrlo brzo pomirila s tim.

Jedna 11-godišnja devojčica je podelila priču o smrti zamorca. Kazala je kako je bila veoma tužna, ali kako je shvatila da je njen ljubimac proveo kvalitetan život i kako je jednostavno došlo vreme da ugine.

Zaključci su kako deca generalno imaju dobru svest o normalnom životnom veku pojedinih vrsta. Bili su poprilično uvereni kako kraći životni vek imaju ribice i hrčci, dok se za mačke, zečeve i pse očekuje da žive duže. Studija je otkrila kako mnoge porodice priređuju ceremonijalne sahrane uginulim ljubimcima, piše Hafington Post.

Roditeljima se preporučuje da, u slučaju da voljeni ljubimac njihovog deteta ugine, detetu daju vremena i prostora kako bi se pomirio sa gubitkom. Deci treba omogućiti i da razgovaraju o gubitku ukoliko je to ono što žele.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decakućni ljubimci
Komentari (0)
Dodaj komentar