Kako se odgajaju ljubazna deca? Ova 3 jednostavna pravila roditelji moraju da znaju

Roditelji provode mnogo vremena učeći svoju decu da budu dobra i ljubazna prema drugima, posebno prema svojoj braći i sestrama. Ali, učenje ljubaznosti mnogo je više od opominjanja i upozoravanja i dosta teška lekcija koju roditelji moraju da prenesu svojoj deci.

Na sreću, ljubaznost je svakako moguće naučiti, a nedavna studija na vrtićkoj deci kroz onlajn trening ljubaznosti pokazala je da su deca nakon treninga bila više ljubazna i saosećajna prema drugima.

“Ljubaznost se ponekad uzima zdravo za gotovo, ali to je zaista veština koja bilo kojem detetu dopušta da doprinese i pomogne ljudima kojima je okruženo te se zbog toga i oni osećaju bolje”, smatra terapeutkinja Stefani Barka, članica neprofitne organizacije protiv nasilničkog ponašanja, Children’s Kindness Network.

Ove tri stvari u nastavku rade roditelji koji odgajaju ljubaznu decu:

1. Gradnja emocionalne inteligencije

Iako dosta ljudi smatra da je ljubaznost karakterna osobina, zapravo je utemeljena u konceptu emocionalne inteligencije, setu veština koji dopušta ljudima da promatraju i razmatraju svoje i tuđe emocije, kao i sposobnost da pomoću emocija shvatamo sopstvene misli i postupke. Emocionalno inteligentna osoba može tačno da razume i proceni kako se neko drugi oseća i u skladu s tim i sa situacijom kontroliše svoje emocije.

Pomoći deci da razviju emocionalnu inteligenciju koja će im pomoći da prepoznaju osećaje i emocije važna je da postanu ljubazni ljudi.

Odlična vežba za razvoj emocionalne inteligencije je vizualno prepoznavanje emocija s decom uz na primer emotikone na telefonu, što je danas svima dostupno ili pauziranje crtanog filma za prepoznavanje emocija na nekom od likova. Na ovaj će način deca brzo i lako naučiti da identifikuju emocije.

2. Potvrđivanje i pohvala ljubaznosti kad se dogodi

Učenje ljubaznosti počinje od najranijeg doba, a odvajanje vremena i potvrđivanje trenutaka ljubaznosti koja su deca iskazala pohvalom, daće deci pozitivno ohrabrenje da takve postupke ponove i u budućnosti.

Nagrade i komplimenti mogu biti moćan alat za ugrađivanje navike ljubaznih reči i navika kod dece. S druge strane, roditelji svakako decu treba da upozore i na nepristojno i neljubazno ponašanje uz negativne posledice, piše Miss7.

3. Zajedničko vežbanje ljubaznosti

Umesto samo davanja primera, odličan način za učenje ljubaznosti je i zajedničke interaktivne vežbe u kojima mogu da učestvuju i oni sami.

Za mlađu decu vežbanje ljubaznosti može se pokrenuti i kroz gledanje crtanih filmova gde deca na neki neljubazan postupak ili reč odgovaraju ljubaznom alternativom. Prebacivanje fokusa na treću stranu omogućiće manje stresnu situaciju za dete.

Za stariju decu, usluge i gestovi ljubaznosti i volontiranje takođe mogu biti odlični jednostavni načini za učenje i vežbanje ljubaznosti i mogu da naprave veliku razliku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decavaspitanje
Komentari (0)
Dodaj komentar