Koja je najbolja razlika u godinama među decom?

Kada dobijete prvo dete, često se nakon nekog vremena misli počnu okretati prema još jednoj prinovi. Ako ste odlučili da želite drugo dete, možda se pitate kada je najbolje vreme za to i postoji li savršena razlika u godinama među decom.

Savršena starosna razlika između dece je mit

Koliko god vremena i brige roditelji posvetili razmišljanju o tome kad će imati drugo dete, zaista nema jedinstvenog odgovora na to. Deca s manjom starosnom razlikom imaju prednosti i nedostatke, kao što je slučaj i s decom između kojih je veća starosna razlika. Sve zavisi od porodične dinamike i o tome kolike su vam mogućnosti, ali i o tome kako roditelji vide svoju budućnost.

Pogled na različite razlike između braće i sestara

Starosna razlika od 12 do 18 meseci: Najčešće braća i sestre koji su bliže dobi pokazuju manje suparništvo i zajedno se igraju, što mnogi roditelji preferiraju. Razlog tome je što je prvo dete još premalo da bi razvilo snažan osećaj identiteta ili ljubomore.

Roditelji smatraju da je manje od dve godine najbolja starosna razlika među decom jer se u jedno razdoblje uguraju sav rad i odricanje koji se ulažu u vaspitanje male dece. U takvim prilikama jedan roditelj može odlučiti da ostane s decom kod kuće dok ne krenu u školu. To može uštedeti i troškove brige o deci.

Nedostaci ove dobne razlike su velike potrebe male dece i beba i opterećenje za majčino telo. Kad roditelji imaju dvoje male dece, imaju dva kompleta pelena i dvoje dece koja možda neće prespavati celu noć. Sve je udvostručeno.

Osim toga, fizički uticaj na majčino telo može biti teško podnošljiv. Njeno se telo oporavlja od prethodnog porođaja i možda još uvek doji.

Starosna razlika od 2 godine: Mnogi ginekolozi preporučuju da se pričeka najmanje 18 meseci pre ponovnog začeća, što je najbolje za zdravlje nove bebe. Nedostatak je što je stigla mala beba usred „terrible two’s“ (eng. grozne dve) prvog deteta. Suparništvo među braćom i sestrama najjače je u ovom dobu.

S druge strane, razlika od 2 godine funkcioniše prilično dobro kad deca postanu starija. Dovoljno su bliski po godinama da uživaju da budu jedno s drugim i igraju se zajedno, ali imaju i svoje posebne interese i identitete.

Starosna razlika od 3 godine i više: Razmak od 3 godine ili više uveliko smanjuje šanse za suparništvo braće i sestara. Do tada je starije dete već sigurno u sebe i prilično nezavisno. Osim toga, majčino telo potpuno se oporavilo od izazova trudnoće i rođenja prvog deteta. Veća starosna razlika daje roditeljima više vremena za jedan na jedan sa svakim detetom.

Međutim, kad je starosna razlika tolika, možda se neće igrati zajedno, naročito tokom prvih nekoliko godina. Takođe će roditelji početi ispočetka s pelenama i noćnim hranjenjem, odvikavanjem od pelena i slično, baš kad se bude činilo da su napokon sa svim tim završili.

Odluka o tome kada imati drugo dete

Kao što je odluka o tome kada ćete imati prvo dete bila privatna i lična, takva je i odluka o tome kada ćete imati drugo dete. Budite iskreni u pogledu svojih osećanja i svojih mogućnosti i postavite sebi neka pitanja pre nego što se odlučite na iduće dete. Porazgovarajte s partnerom i odvojite neko vreme za razmišljanje o tome, dok se budu izmenjivali i lepi i teški trenuci. Ako u svima budete spremni na još jedno dete, to će značiti da je vreme za prinovu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decarazlika u godinama
Komentari (0)
Dodaj komentar