Lekcije o novcu koje treba da nauči svako dete, naučite ih od malih nogu

Decu bismo od malih nogu trebali da učimo kako da štede novac i na koji način ga je najbolje rasporediti. Na ovoj važnoj lekciji vaša deca će vam jednog dana biti zahvalna, jer će znati na najbolji način da upravljaju sopstvenim finansijama.

Novac ne raste na drvetu

Kada vas vaša deca posmatraju kao podižete gotovinu na bankomatu, stiču utisak da je do novca lako doći – dovoljno je tek stisnuti neko dugme i novčanice same ispadaju iz automata.

Objasniti im koliko se vi trudite i raditi kako biste dobili taj novac.

Pokažite im kako pametno da troše džeparac

Kako biste ih naučili da pametno raspolažu svojim novcem, dajte im džeparac i pratite na koji način će ga potrošiti.

Ako vaše dete kupi igračku koju je slučajno videlo u prolazu u nekom izlogu, zbog čega mu neće ostati dovoljno novca za kupovinu predmeta koji jako želi da ima , na najbolji način će shvatiti koje su posledice nerazumnog, odnosno neplanskog trošenja novca.

Čekanje se više isplati

Parola „kupi sada, plati kasnije“ loš je putokaz deci koja će jednog dana kad se osamostale nepromišljeno razmahati kreditnom karticom i tako upasti u dugove i očajnički presipati „iz šupljeg u prazno“. Kako biste to sprečili, naučite ih kako se čekanje više isplati.

Plansko trošenje novca

Decu treba naučiti da nije mudro odmah potrošiti sav novac koji dobiju. Stoga, pre nego što odete u zajedničku kupovinu, napravite spisak onoga što ćete kupiti, u kojim prodavnicama i koliko planirate da potrošite. Pritom uporedite cene u pojedinim marketima, proverite koji su proizvodi na sniženju i koliko ste pritom uštedeli.

Deca će vrlo brzo da shvate sve prednosti planirane kupovine.

Štednjom novca do nove igračke

Ko štedi marljivo, uvek svega ima – poznata je mudrost koju biste trebali da otkrijete svojim mališanima. Ako je vaše dete poželelo novu igračku, a nema dovoljno novca da je kupi, predložite mu da počne da štedeti novac kojim će moći da ispuni tu želju.

Čim prikupi dovoljno novca, odvedite ga u prodavnicu i neka kupi tu, toliko željenu, igračku. Takvo iskustvo nateraće ga da nastavi da štedi za neku novu igračku, a istovremeno će naučiti da je štednja odlična stvar!

Vodite beleške o ušteđevini

Važno je za dete da zna gde se nalazi njegov novac, kao i njegov tačan iznos. Naučite mališane da vode beleške o količini novca koji prikupljaju u svojoj kasici. Ako još uvek nisu toliko vešti sa brojevima i slovima, pomozite im u tome.

Tako će ujedno moći da pratite u kojem vremenskom periodu su uspeli da prikupe određenu svotu novca.

Sastavite spisak detetovih želja

Mališanima nije ni malo lako da odrede lestvicu prioriteta. Stoga je bezbolnija varijanta da sednete za sto sa njima i napravite spisak onih stvari koje bi oni želeli da kupe svojom ušteđevinom. Pomozite im, pritom sugestijama, kako bi njihov odabir bio što bolji.

Zdrava doza kritičnog razmišljanja

Naučite decu da ne veruju slepo šarenim TV reklamama i ukažite im na razne trikove kojima se služe kako bi svoje proizvode što bolje plasirale na tržištu i ostvarile veliki profit.

Novcem možemo i pomagati, a ne samo kupovati

Naučite decu da jedan deo svoje ušteđevine odvajaju za dobrotvorne svrhe. To će ih naučiti kako novac može da se iskoristiti, ne samo za kupovinu. već i za pomoć drugima, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

detenovacštednja
Komentari (0)
Dodaj komentar