Mama otkriva: Kad se deca vrate iz škole, postavim im samo jedno pitanje

Jedno pitanje postavljeno na pravi način…

Deca često dolaze iz škole umorna, a ponekad im se i ne da da pričaju. Roditelji treba da shvate da to nije nužno vezano za njihov odnos, već za napore koje deca ulažu tokom školskog dana.

Važno je pružiti im prostor i podršku i omogućiti im da se opuste i podele utiske kada to žele. Jedna mama po imenu Džoana Godar, otkrila je koje to jedno pitanje postavlja svojoj deci kada se vrate iz škole.

„Kada se moja deca vrate iz škole, često su nervozna i iscrpljena. Uvek želim da čujem kako im je prošao dan, ali pitanje ‘Kako je bilo u školi?’ deluje previše široko i nikada ne funkcioniše“, rekla je mama za Cup of Jo.

Ona je podelila kako je pročitala to pitanje pitajući dete „Kako je bilo u školi?“ isto kao da pitate odraslu osobu „Kako je bilo poslednjih 20 godina vašeg života?“. Na takva pitanja je nemoguće odgovoriti.

Otkrila je da je posle 13 godina konačno naučila sa kojim pitanjem da započne razgovor.

Godar je naučila da postavlja jedno pitanje, ali na pravi način. „Kada dečaci dođu kući, zagrlim ih i pitam: „Kakav ti je bio dan na skali od 1 do 10?“ Objasnila je da je ovo pitanje lako za početak razgovora jer oni moraju da kažu samo jednu reč.

Ali dok se led probije, oni žele da dele više. „Pitanje im pokazuje da sam spreman da ih saslušam bez obzira da li imaju najbolji ili najgori dan.

Dakle, opšta pitanja poput čuvenog „Kako je bilo u školi?“ može biti preteško za decu. Postavljanje konkretnijih pitanja moglo bi olakšati komunikaciju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decapitanjeroditelji
Komentari (0)
Dodaj komentar