Mame, znamo da brinete ali..: Ne dosađujte klincima ovim pitanjima

Mislite li da bi vaše dete moglo da bude uspešnije, samostalnije i organizovanije ako ćete stalno biti njihov tutor? Ili bi im možda malo više pomoglo da ih „gurnete u vatru“ i jednostavno ostavite da se snađu sami? Verujemo da bi mnogi moderni roditelji radije odabrali prvu varijantu, ali struka na to ipak kaže – ne!

Prema mišljenju vrsnog porodičnog psihologa i autora brojnih knjiga o vaspitanju, dr. Kevina Lemana: „Želite li da naterate decu da ‘mućnu svojom glavom’, pustite ih da se snalaze sami. Neće biti smak sveta ako koji put, tu i tamo naprave propust jer baš je to dobro za njihovo dobro.“

Ako se vaš školarac dobro snalazi u školi, nije loš učenik i ima već dosta usađenih radnih navika, slobodno nastavite tim tempom i omogućite mu još kvalitetnije okruženje za dalje sazrevanje, tako što ćete ga još malo pustiti.

1. Kada dete dođe iz škole, ne pitajte to glupo pitanje „Kako je bilo u školi?“.

Zamislite samo da vas svaki dan s vrata dočekaju svaki dan s istim pitanjem: „Kako je bilo na poslu?“. Verujemo da ćete već treći dan početi namerno da ne odgovarate. E pa tako je i deci. Umesto toga jednostavno ćutite i čekajte da dete počne da govori samo. Možda će im prvih nekoliko dana biti čudno, očekivaće to pitanje, a kada shvate da pitanja više nema, počeće samo  da priča. I tada ćutite. Pustite dete neka priča, a ako te priče i dalje budu šture, podstaknite ih rečenicom „Pričaj mi o tome“.

Ako niste primetili, to nije pitanje, to je vrsta zapovedi koja nije ni nagla ni autoritativna, već podsticajna i dete će vam tako konačno samo poželeti da priča više.

2. Ne pitajte ih ni za zadatke!

To je još jedno pitanje koje deca redovno ne mogu da smisle. Da, naravno da imaju zadatak. Gotovo svaki dan imaju zadatak i prestanite to da ih pitate, prenosi Index. Pustite im da domaći bude njihov zadatak, njihova stvar koju će napraviti onda kada to njima bude odgovaralo. Možda će u početku pomisliti da vas nije briga pa će možda poželeti namerno da „zaboravite“, jer vi niste ništa pitali, a tada nemojte zanemariti sankcije.

Možda će nekome u toj situaciji biti dovoljna opaska učitelja, a možda će tek nakon vaše opaske proraditi njihova samostalnost i od tada će svoj zadatak pisati sami. Bez vaših uplitanja i pitanja.

Mnogi roditelji zaboravljaju da je zadatak zamišljen kao obaveza deteta, a da bi stekli naviku izvršavanja svojih obaveza, ne treba im vaš podsticaj, već njihovo saznanje. Uostalom, tako ćete se konačno rešiti te mrske obaveze zvana domaći zadatak osim, naravno, kad vas budu trebali za nešto što ne znaju. Sve ostalo neka bude njihov posao.

3. Ne budite ih za školu

Ako svako jutro imate paniku oko buđenja deteta za školu, jednostavno recite dosta. Prestani vi da budete njihova budilica. Neka steknu naviku da se bude sami. Nabavite im budilicu, navijte alarm i pustite ih. Prvih dana će sigurno prespavati, neka – pustite ih, naučiće jer će svako kašnjenje u školu imati određene posledice, a iz posledica se najbolje uči. Naravno, tu se ne misli na prvake, ali deca u drugom i višim razredima već bi trebala da snose tu odgovornost, jer je škola isključivo njihova obaveza.

4. Ne ponosite se baš svakom peticom

Naravno da ćete biti ponosni na njihovu peticu, ali nemojte im dati do znanja da je vas samo ta petica učinila srećnim i ponosnim. Radije im recite: „Odlično, to je super za tebe, zar ne?“, odnosno dajte im do znanja da je ta ocena njihova ocena i njihov uspeh i da bi oni trebali da budu srećniji zbog nje od vas. Puno dece nosi svoje petice roditeljima misleći da će mamu i tatu ta ocena jako veseliti, što je istina, ali veselje bi ipak prvenstveno trebalo da bude njihovo i važnije nego da se oceni veselite samo vi. Tako će dete brže usvojiti potrebu da bude uspešnije radi sebe, ne radi vas.

5. Oslobodite ih vanškolskih aktivnosti

Uz školu, zadatke, spavanje i igru, deci ne ostaje puno vremena za porodična druženja, a ona su, kaže dr. Leman, važnija od vanškolskih aktivnosti. Zato se držite zlatnog pravila – jedna aktivnost sasvim je dovoljna da vaše dete dobije još nešto prakse i iskustva mimo škole i da im ostane dovoljno vremena, a i vama, za spontano druženje i odmor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decaroditelji
Komentari (0)
Dodaj komentar