Najlepša imena za devojčice i dečake rođene u proleće

Bliži se proleće, mnogima omiljeno godišnje doba koje je simbol novog početka, novog života, energije i pozitive. Upravo zato ni ne čudi da postoje brojna imena koja nas asociraju na proleće, a koja su kao stvorena za decu rođenu u razdoblju između marta i juna. A ako i vi u tom periodu očekujete prinovu i nikako se ne možete odlučiti za ime, imamo nekoliko ideja.

Bilo da više volite imena koja vas podsećaju na prolećno cveće ili preferirate neka koja u sebi nose dublje značenje, koja su simbol života i proleća, sigurno ćete u nastavku pronaći jedno za vas i za vašu devojčicu ili dečaka.

Imena za devojčice

Lada – ime Lada bilo je posebno popularno u sedamdesetim godina prošlog veka, a dolazi od slovenske boginje leta, ljubavi i lepote koja se budi u proleće. Ime Lada takođe znači božanstvena, ljubljena i veličanstvena.

Flora – pomalo neuobičajeno, ime Flora dolazi od latinske riječi „florus“ što znači „procvetalo“, „raskošno“ i „bujno“, a Flora je ujedno i boginja proleća i cveća u rimskoj mitologiji.

Maja – popularno i rašireno, ime Maja jedno je od češćih u Srbiji. Maja je rimska boginja polja, plodova i plodnosti i povezuje se s prolećem, a po njoj je nazvan peti mesec u godini, maj. U grčkoj mitologiji, Maja je boginja planina i polja.

Aurora – rimska boginja zore i jutra, Aurora nosi značenje „zora“, a po njoj se naziva i polarna svetlost (aurora borealis). Ime se u prenesenom značenju može odnositi na osobu koja je vedra i lepa kao jutarnja rosa.

Iris – ovo predivno ime dolazi iz starogrčkoga jezika i grčke mitologije, od boginje Iride koja je boginja duge. Osim toga, ime Iris dolazi i od predivnog cveta iris, a u prenesenom značenju znači „ona koja je radosna i svetla kao duga“.

Imena za dečake

Vito – ime Vito potiče od latinske reči „vita“, što znači „život“, „živ“ i „pun života“ pa je zato povezano s prolećem, kada je sve puno života i sve se budi.

Neo – ime dolazi iz latinskoj jezika i znači „nov“. Ovo ime označava novi početak pa je kao stvoreno za sve prolećne bebe i dečake rođene u proleće.

Luka – jedno od najčešćih imena u Srbiji poslednjih godina, a ujedno je i najpopularnije biblijsko ime. Dolazi od latinske riječi „lux“, što znači „svetlost“, ali ima koren i u latinskoj riječi „lucus“, što znači „lug“ ili „šuma“.

Stribor – relativno retko ime u Srbiji, a koje je bilo najpopularnije u šezdesetim godinama prošlog veka. Ime je izvedeno od imena boga Striboga, koji je u slovenskoj mitologiji bio bog i duh vetra, neba, vazduha i šume.

Neven – još jedno ime koje je na vrhuncu popularnosti bilo u šezdesetim je ime Neven. Ovo je ime nastalo od izvedenice glagola venuti, odnosno onaj koji ne vene i koji je večno mlad. A prema nekim tumačenjima, ime Neven potiče i od istoimenog narandžastog cveta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ime za decuimenaproleće
Komentari (0)
Dodaj komentar