Naučite dete da voli knjige (1)

Relativno je česta žalba roditelja da današnja deca uopšte neće da čitaju. Ipak, to ne znači da je dete nemoguće naučiti da voli knjige – samo se s razvijanjem ljubavi prema knjizi i lepoj reči treba baviti od što ranijeg uzrasta i uz dosta pokazivanja sopstvene naklonosti prema čitanju.

Za početak, s decom treba razgovarati i razvijati njihov rečnik. Manjoj deci treba često govoriti nazive različitih stvari, prvo konkretnih, kasnije i apstraktnih, kao što su osećanja i ideje. Treba ih i podsticati da vam kažu nazive stvari i značenje pojedinih reči – time obezbeđujete da vaš mališan ume pravilno da se izražava. Dok su deca još sasvim mala (pre nego što krenu u vrtić), razgovor, a naročito recitovanje pesmica s rečima koje se rimuju i ponavljaju su najkorisniji. Već se tu može početi s azbukom.

Poželjno je koristiti jednostavne, kratke reči i rečenice kako bi deca lakše razumela – i izbegavati tepanje, već sve reči izgovarati nežno, ali pravilno (dete ne zna da mu tepate, nego misli da je to pravilan izgovor). Sve ovo uz dosta entuzijazma i lepog raspoloženja, jer mala deca na to i te kako reaguju.

Sa starijom decom (uzrast za vrtić i kasnije) je već moguće više razgovora. Postavljajte pitanja i odgovarajte na njih, raspitujte se o tome kako im je protekao dan, šta su sve radila, raspitujte se šta se sve dešavalo oko njih i njima samima. Podstaknite ih da koriste pune rečenice i da pravilno izgovaraju reči – najbolje je sopstvenim primerom, ne samo tako što ćete im ispravljati greške. I obavezno ih pažljivo slušajte.

U tom uzrastu im već možete čitati knjige, naučiti ih da čitaju i podsticati ih da čitaju naglas – tako ćete najlakše primetiti gde „škripi“. Ako imaju problema s pravilnim izgovorom, tu pomažu igre rimovanja i igre spajanja različitih slogova zajedno. Ukoliko je tečno čitanje problem, pomoći će ponavljano čitanje pasusa ili i celih knjiga koji su im već poznati.

Deca često vole da pročitaju roditeljima knjigu koju su roditelji njima nekoliko puta pročitali – podstičite ih u tome, jer je to odlična vežba za tečno čitanje. Ako su pročitali knjigu, ali ne umeju da kažu o čemu se u toj knjizi radi, podstičite njihovu koncentraciju tako što ćete s njima pričati o tekstu pre čitanja, a zatim i postavljati pitanja dok čitaju (onda kad prave pauze, nemojte ih prekidati), kao i nakon što su završila; pričajte s njima o događajima u priči. Sve to će doprineti kako njihovom umeću izražavanja tako i njihovim čitalačkim sposobnostima.

Sutra čitajte o još nekim savetima kako da dete podstaknete na čitanje i kako da razvijete njegove čitalačke sposobnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

citanjedecapodsticanjerazgovor
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Mira Markov

    Kad besni oluja, čovek se može skloniti pod neku strehu, naći neki zaklon – ali kad je srce usamljeno ili nemirno, najbolje sklonište je nesebični i pun utehe svet metnosti, književnosti, poezije, muzike. To su tvrđave koje svuda nalaziš ako si ih za vremena podigao u sebi. Tekst je za svaku pohvalu, samo nastavite sa ovakvim tekstovima. Srdačan pozdrav od jedne bake četvoro unučića koja upravo želi da svojim unucima usadi potrebu za čitanjem; još su mali, ali upravo to je pravo vreme da zavole knjigu. Preporučila bih svim bakama i dekama da svojim unucima pored svih igračaka ipak kupe i knjigu, jer se jedino od malih nogu stiče navika i potreba za čitanjem, tu počinje gradnja tvrđave u koju se sklanjaš tokom života!