Nova beba i starije dete (1)

Dolazak nove bebe u kuću prilično promeni dotadašnji način života porodice, računajući i način života deteta koje već imate. Ipak, to ne znači da je nužno da starije dete zamrzi mlađeg brata ili sestricu ili bude jako ljubomorno na njih, naročito ne ako ga roditelji na vreme pripreme, a zatim i uključe u brigu o novorođenčetu.
Prvo pitanje je kada reći detetu da ste u drugom stanju, to jest da će dobiti brata ili sestricu. U principu, ne postoji pravo ni pogrešno vreme, kao što ne postoji ni pravi ili pogrešan način da im to saopštite (naravno, ako način saopštavanja ne bude nešto ekstremno tipa: „Mi ćemo sad da dobijemo novu bebu i tebe više nećemo hteti da vidimo“, ali to ionako niko ne bi uradio). Dobro je detetu reći što pre, kako bi imalo vremena da se mentalno i emotivno pripremi, i uzeti u obzir sopstvene emocije i nivo zrelosti vašeg deteta kada mu objašnjavate šta će se desiti.
Prilikom objašnjavanja detetu kada će beba stići, dobro je uzeti u obzir detetovu predstavu o vremenu. Malom detetu moglo bi ništa da ne znači ako mu kažete da ćete bebu dobiti kroz sedam meseci; ukoliko mu kažete da će beba stići na zimu, onda kad bude hladno i pada sneg, to bi već moglo da mu bude jasnije. Što se detalja tiče, najbolji vodič su pitanja vašeg mališana. Recimo, kad četvorogodišnjak pita odakle dolaze bebe, on se ne raspituje o seksu; najverovatnije bukvalno pita odakle stižu bebe, pa bi prikladan odgovor mogao da bude: „Iz maminog stomaka“. Ako želi detaljnije objašnjenje, dete će pitati.
Ukoliko dete pokazuje interesovanje za priču o bebama, postoje različite stvari koje zajedno možete uraditi kako biste zadovoljile njegovu radoznalost. Možete mu pokazati njegove sopstvene slike kad je bio beba, čitati mu neku jednostavnu knjigu o rađanju, odvesti ga u posetu prijateljima koji imaju bebu, pitati ga kako bi voleo da mu se brat ili sestrica zovu, angažovati ga da vam pomogne kad budete pripremale torbu za porodilište, odvesti ga kad idete kod doktora da vidi sliku bebe na ultrazvuku i/ili sluša otkucaje bebinog srca (ovo poslednje fascinira i decu i odrasle). Bitno je da vaš mališan bude u toku i da se oseća uključeno u sva ta zbivanja, kao i da bude uveren da ga i dalje volite i da nisu sve vaše misli usmerene na bebu koju treba da dobijete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

detenovorodjencestarije detezena
Komentari (0)
Dodaj komentar