Nova beba i starije dete (3)

Dobili ste bebu, i dete koje već imate moglo bi da se oseti zapostavljenim jer joj posvećujete toliko pažnje. Tada može dosta da pomogne ako i starije dete pomaže u nezi bebe, a pomaže i ako se odvoji posebno vreme i posebna pažnja i za starijeg mališana.
U nekim prilikama, kao kada dojite bebu, neće biti moguće da vaše starije dete bude uključeno u to. Za takve prilike dobro je unapred spremiti igračke kojima će se dete zabavljati, kako vas ne bi ometalo i kako se ne bi osećalo zapostavljeno. Takođe je dobro, ako je ikako moguće, odvojiti neko vreme koje će biti posvećeno samo starijem detetu, recimo, onda kada beba spava. Ako dete zna da postoji vreme posvećeno samo njemu/njoj, to će umanjiti uznemirenost ili ljutnju koju oseća zbog bebinog prisustva. Ne bi bilo loše podsetiti prijatelje i rođake koji vam dolaze u posetu da bi vaše starije dete volelo da razgovor ne bude baš sve vreme o bebi.
Nova beba u kući izazvaće svakakve emocije, tako da uopšte nije nemoguće da starije dete počne loše da se ponaša dok se prilagođava na novu situaciju. Trebalo bi ga ohrabriti da verbalizuje svoje emocije, jer bi u suprotnom moglo da namerno krši pravila, ili da kuka, ili da ponovo počne s tepanjem (ili čak i mokrenjem u krevet) iako je to prestalo da radi.
Ako se starije dete loše ponaša, ne treba zbog toga menjati ustanovljena pravila, ali je svakako dobro razumeti zbog čega to čini. Moguće je da mu je potrebno više vremena posvećenog samo njemu. Detetu bi trebalo staviti do znanja da vam je bitno kako se ono oseća, stalo vam je do njega, ali da negativne emocije treba izražavati na prihvatljiv način i da kršenje pravila i dalje nije dozvoljeno.
Nije uvek lako s novom bebom i starijim detetom u kući, ali uz dovoljno ljubavi i pažnje s time se izađe na kraj i porodica bude još bogatija i još srećnija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nova bebaodnosistarije detezene
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Ljiljana Hrnjacki

    Ovakvi tekstovi mogu biti samo od pomoći mladim roditeljima koji imaju više dece. Pozdravljam vasu akciju.