Ova greška roditelja je „formula za propast“: Zbog nje deca postaju depresivna

Roditelji za svoju decu žele samo najbolje, ali stalno guranje napred ponekad može da ima suprotan efekat i čini da dete postane depresivno i anksiozno.

Američka psihoanalitičarka Erika Komisar otkrila je grešku koju roditelji najčešće prave, a to je, kako kaže, „formula za neuspeh”.

„Primetila sam da sve veći broj dece u ranom uzrastu pati od anksioznosti i depresije i počela sam da čitam jedino istraživanje koje sam mogla da pronađem na ovu temu“, rekla je ona za magazin Kolumbija.

Naravno, roditelji žele samo najbolje za svoju decu, ili iz dobrih namera ponekad preteraju u nekim stvarima.

„Neki roditelji teraju svoju decu da imaju samo najbolje ocene. Ne mogu da vam kažem koliko roditelja dovodi decu kod mene samo zato što nisu dobili najbolje ocene. Sigurni su da nešto nije u redu“, nastavila je ona.

Kao „formulu za propast” dece navela je da roditelji i škole impliciraju da deca u svemu moraju biti najbolja. Ona im je savetovala da bolje razmisle koliko to psihički loše utiče na mališane jer su stalno primorani da se takmiče sa vršnjacima.

„Kako definišete uspeh u životu svog deteta? Zar to ne bi trebalo da znači da su srećna i psihički stabilna?“, upitala je ona.

Ona je dalje izjavila kako treba da pomognemo deci da nauče svoje veštine i prihvate svoja ograničenja.

„To je važno za samopoštovanje i ograničavanja snage ega, što je osnova za otpornost u životu“, objasnila je, a prenosi Klix.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decagreškaroditeljivaspitanje
Komentari (0)
Dodaj komentar