Bizarna i ilegalna: Ova imena za bebe zabranjena su u nekim zemljama

Poslednjih godina mogli smo da čujemo dosta čudnih imena za decu, a neka su toliko bizarna da su zabranjena.

Na primer, par u Francuskoj poželeo je da svom detetu dâ ime Nuttela, ali sudija im to nije dopustio. Odluka sudije nema veze s autorskim pravima, nego bi, kako je obrazložio, ime dete učinilo predmetom sprdnje. Roditelji su na kraju dete nazvali Ella.

U Francuskoj je takođe zabranjeno ime Fraise, što u prevodu znači jagoda, jer bi moglo pogrešno da se protumači kao žargonska reč za gu**cu. I ovaj slučaj je završio na sudu pa su roditelji nakon negativnog odgovora ćerku nazvali Fraisine.

Treći par u Francuskoj pokušao je da dete nazove Princ William, ali i to je palo u vodu kako se detetu ne bi rugali.

Portugal je još jedna zemlja koja ima stroga pravila kad su u pitanju imena. Na primer, nadimci ne mogu da budu službena imena. Roditelji koji požele da detetu daju ime Tom moraće da izaberu ime Tomas.

U ovoj zemlji zabranjena su i imena koja nisu portugalska, a Thor, Nirvana i Paris samo su neka na listi koji se sastoji od 82 stranice zabranjenih imena.

Par iz Švedske pokušao je da svoje dete nazove Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116, u znak protesta zbog novčane kazne koju su dobili jer ime svog deteta nisu prijavili do petog rođendana. Pri predaji zahteva 1991. godine rekli su da se ime izgovara Albin, ali nisu dobili zeleno svetlo.

Drugi švedski par želeo je da dete nazove Ikea, a nisu uspeli jer je zabranjeno koristiti imena kompanija.

Na Islandu slovo C nije uključeno u abecedu pa je zabranjeno koristiti imena koja počinju tim slovom. Zbog toga je bivši gradonačelnik Reykjavika Jon Gnarr bio sprečen da svoju ćerku nazove Camilla.

Islanđanka Harriet Cardew, čiji je otac bio iz Ujedinjenog Kraljevstva, nije mogla da dobije pasoš jer njeno ime ne postoji na Islandu. Na kraju je dobila pasoš na ime Stulka (devojka) Cardew.

Novi Zeland zabranio je imena Saint, Prince, King i Royal, a pravu muku prošli su i roditelji koji su sina želeli da nazovu rimskim brojem III.

„Vi možete da poželite da detetu date glupo ime, ali zapamtite da je dete to koje će živeti s tim“, rekao je tada matičar Džef Montgomeri.

Osim toga, Novi Zeland strogo propisuje da interpunkcijski znakovi ne mogu da budu deo imena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bebeimenazabranjeno
Komentari (0)
Dodaj komentar