Ove grickalice mogu biti fatalne!

Pošto su u većini zemalja prihvaćeni zakoni koji proizvođače igračaka obavezuju na to da na proizvode stave upozorenje da od njega deci određene starosne dobi preti opasnost od gušenja, američka Američka akademija za pedijatriju pokrenula je kampanju koja ima za cilj da se slično upozorenje uvede i za prehrambene proizvode kojima bi se manja deca mogla ugušiti.

List „Njujork tajms“ (The New York Times) tako navodi primer dvogodišnje devojčice koja se ugušila kokicama za samo nekoliko sekundi. Malenoj nije bilo spasa, a roditelji su kasnije rekli da nisu mogli ni da zamisle da bi nešto tako bezazleno moglo da ubije njihovo dete. Stručnjaci tvrde da kokice ne bi smela da jedu deca mlađa od pet godina.

Akademija za pedijatriju poziva i proizvođače hrane da redizajniraju neke svoje proizvode kako bi bili manje opasni za decu. Na vrhu popisa najopasnije hrane su viršle, kojima se ugušilo najviše dece. Inače, hranom se u Sjedinjenim Američkim Državama svake godine uguši oko 200 dece, a najrizičnija grupa su mališani do četiri godine. U uzrastu od 10 meseci do četiri godine deca tek razvijaju sposobnost žvakanja i gutanja hrane.

Najopasnija je napola sažvakana hrana, koja vrlo lako može da dospe u dušnik i tako izazove gušenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decagusenjehranakokicekomadi hranemala decanaukanjujork tajmspedijatrijauzrastvirsle
Komentari (0)
Dodaj komentar