Ovo su i zvanično najpopularnija imena za bebe u Srbiji

Ime koje nosimo traje sa nama ceo život i zato ga roditelji uvek s velikom pažnjom biraju za svoju bebu. Trendovi se menjaju vremenom, ali neka imena su već godinama u vrhu popularnosti i roditelji u Srbiji ih sve češće daju svojim bebama.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, najpopularnije žensko ime u 2020. godini je Sofija, a muško Luka.

Evo kako izgleda cela lista najčešćih imena za bebe u našoj zemlji i koju simboliku ova popularna imena nose.

Devojčice

Sofija – poreklom iz starogrčkog jezika, ovo ime označava znanje, rad, mudrost, pamet, stoji na sajtu značenjeimena.net.

Dunja – ranije je davano devojčicama koje su rođene u mesecu maju ili junu, kada cvetaju stabla dunje. Takođe, plod dunje je od prastarih vremena simbol zdravlja i lepote, pa su roditelji davali svojoj deci ovakvo ime kako bi pre svega sve Dunje bile zdrave, lepe, jedre i vesele.

Mila – smatra se da je žensko ime Mila staro srpsko i pravoslavno ime, a sa značenjem „mila i draga“ i da potiče od srpskog prideva „mila, mio“.

Teodora – ovo žensko ime je najčešće davano ženskoj deci koja su dugo željena, a zbog svog značenja predstavlja i „dar od boga“.

Sara – ona koja dominira; ona koja je važna; žena koja vlada i upravlja; „izaslanica od Boga“; princeza; boginja; „svetost“.

Milica – ime Milica jeste staro ime, srpsko ime, i vodi poreklo od reči „mila“. Šire posmatrano, označava dragu i milu osobu, onu koja je „rođena da bude draga, odnosno mila“.

Tara – najčešće se povezuje sa imenom planine Tare u Srbiji, odnosno imenom reke Tare u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, pa se može prevesti kao – osoba koja je stamena ili pak koja je lepa kao pomenuta reka ili planina. S druge strane, Tara ima poreklo iz takozvanog kurdskog jezika, a sa značenjem – veo; prozračnost; lakoća.

Una – poreklom od latinske reči “una”, ima značenje – jedna; jedina; unikatna; jedinstvena. Druga teorija kaže da je ime poreklom od keltske reči “Oona”, a koja znači u slobodnom prevodu jagnje ili jagnješce.

Nađa – ime je izvedeno od ličnog ruskog imena Nadežda i pored osnovnog značenja povezanog s nadom, postoje i značenja – ona koja je plemenita, dobra, koja je širokogruda, koja svima misli dobro.

Nikolina – i ovo žensko ime, kao i muški parnjak, izvedeno je od dve reči – „nike“ sa značenjem pobeda; uspeh; osvajanje, i reči „laos“, što znači narod; svet; ljudi; čovek, te se žena sa ovim imenom prevodi kao – „osoba koja voli ljude“; „ona koja je pobednica“; „žena koja daje pobedu ljudima“.

Dečaci

Luka – u osnovi lične imenice Luka, nalazi se grčki koren „luks“ što znači svetlost, sjaj, blistavost, dan, „ono što je svetleće i što obasjava“.
Smatra se takođe, da značenje imena Luka ima veze sa apostolom Lukom Jevanđelistom, i da su sva muška deca rođena pod ovim ličnim imenom, predodređena da budu „nosioci svetlosti“ i da pomažu drugima.

Lazar – u originalnom prevodu i sa hebrejskog i sa aramejskog jezika ime Lazar znači – „Bog je pomogao“; „Božja pomoć“; „Bog je poslao pomoć“; „Bog pomaže“; „Bog će pomoći“; „uz Božju pomoć rođen“.

Vasilije – značenje muškog imena Vasilije u prenesenom smislu može da se protumači kao – “onaj koji je kruna uspeha”; “onaj koji je rođen da vlada”; “onaj koji ima uspeha u životu”; ali i “osoba koja je zdrava” ili “ona osoba koja je mirisna kao bosiljak”, “onaj koji je “zelen” (u smislu reči naivan ili nezreo kao osoba)”.

Stefan – u prevodu sa grčke reči „Stephanos“, označava krunu, vladara, „osobu koja je ovenčana, krunisana“. Veruje se i da će se tradicija rađanja sinova i muške dece nastaviti, te da će svaki rođeni Stefan dalje imati muške potomke.

Aleksa – kao kraći oblik imena Aleksandar, Aleksa takođe u odnosu na prevod sa grčkog jezika znači „onaj koji je zaštitnik ljudi“; ili samo „zaštitnik“ ili pak „ona vrla osoba koja pomaže svima“.

Bogdan – u bukvalnom prevodu sa grčkog znači dat od Boga, te se dečaci sa ovim imenom smatraju – „Darom od Boga“, „onima koji su radost i nada svojih roditelja“; „osobama koje su štićene i voljene“.

Vuk – značenje imena Vuk je danas preneseno, te predstavlja „osobu koja je zaštitnik“; „koju ne treba ljutiti“; te „osobu koja je borac protiv zla i nepravde“; „muškarac koji je snažan; neustrašiv i hrabar“.

Filip – „osoba koja voli konje“ ili „onaj koji je ljubitelj konja“, ali u prenesenom značenju Filip predstavlja „pravog prijatelja“; „odanog saputnika“, „onog koji je postojan“, „jaka osoba i karakteran čovek“.

Mihajlo – obično se tumači kao – “onaj koji je kao Bog”; “poslat od Boga”; “sluga Božji”; “bogumili”; “anđeo”; “sveti i bezgrešan”; “čovek koji živi po pravilima i koji se kloni svih ovozemaljskih grehova”.

Vukašin – ova varijanta staroslovenskog imena Vuk osim značenja zaštitnika ranije je predstavljala i štit od zlih duhova i bolesti, piše Zadovoljna.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bebeimenanajpopularnijasrbija
Komentari (0)
Dodaj komentar