Panika u Švajcarskoj: Deca padaju u nesvest po vrtićima zbog novog pravilnika o ishrani

Širom Švajcarske ovih dana se digla velika prašina oko načina ishrane mališana po vrtićima.

U svim kantonima, ništa osim povrća i voća nije dozvoljeno deci da jedu tokom boravka u vrtiću, i što je još neobičnije, u mnogim vrtićima se povrće servira za užinu – neobrađeno.

To je prouzrokovalo sve masovniju pobunu roditelja koji se žale kako dobijaju informaciju da im deca kolabiraju u obdaništima usled neunošenja potrebne doze ugljenih hidrata.

U gradiću Biningenu, pokraj Bazela, dogodio se protest roditelja pošto njihova deca za užinu nedeljama unazad nisu smela ništa drugo da jedu, dakle samo povrće, voće i voda uz to.

Roditelji su za vodeće švajcarske medije izjavili da su im mališani kući dolazili umorni, iscrpljeni i bledi zbog manjka ugljenih hidrata u njihovim organizmima.

„Kada smo pokušali da ubedimo vaspitačice da moraju da imaju makar jedan mali sendvič ili neki keksić, nisu nam dozvolile to pravdajući se da je to sve po zakonu, što verovatno i jeste tako“, kažu ogorčeni roditelji.

Jedan od roditelja koji nije želeo da otkrije ni svoj a ni identitet jedne vaspitačice, rekao je čak da mu je sin posle vrtića priznao kako je vaspitačica njemu i drugoj deci „kradom davala hleb“ jer je uočila iscrpljenost kod njih.

Švajcarsko ministarstvo zdravlja već nekoliko godina sprovodi žestoku kampanju borbe protiv gojaznosti i kako veruju u tom odseku, prevencija gojaznosti prvo se mora obavljati u vrtićima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

svajcarskavrtić
Komentari (0)
Dodaj komentar