Pet zaboravljenih srpskih muških imena: Nosili su ih znameniti Srbi, a imaju veoma moćna značenja

Moderna i kratka imena sve su popularnija, ali ako ste tradicionalniji tip i želite detetu da date staro srpsko ime, portal Yumama podsetio je buduće roditelje dečaka na neka lepa koja su zaboravljena.  Svako od ovih imena ima divno i snažno značenje:

1. Dositej

„Onaj koji obožava Boga“. Dositej je muško ime nastalo od grčke reči Dositheos, odnosno „dos“ što znači „davati“, „dar“ i reči „theos“ koja znači „Bog“. U prenesenom značenju ime Dositej može da se prevede kao „od Boga dat“. Poznati Srbin – Dositej Obradović, prosvetitelj i reformator i prvi srpski ministar prosvete

2. Joakim

„Bog je postavio“. Biblijsko ime. Izvodi porijeklo iz starohebrejskog „ueho-uaqim“ u značenju „Bog je postavio, Bog je utvrdio, Bog podiže“. Biblijsko je ime oca Presvete Bogorodice. Poznati Srbin – Joakim Vujić, srpski književnik i autor preko četrdeset različitih dela.

3. Tanasije

„Besmrtan“. Tanasije potiče od imena Atanasije, zapravo je njegov skraćen oblik, a nosi jednostavno i moćno značenje – „besmrtan“. Ime Atanasije je crkveno i hrišćasnko, pa je zapisano i u crkvenom kalendaru, kao i verzija Tanasije. Poznati Srbin- Tanasije Mladenović, pesnik, esejista i prevodilac; Tanasije Uzunović, poznati glumac

4. Časlav

„Koji čeka slavu“. Časlav je muško slovensko ime. Predstavlja kovanicu reči „čajati”, što bi značilo „čekati”, „očekivati” i „slava”. Prema drugom tumačenju, čine ga reči „čast” i „slava“, pa ime označava osobu koja je čestita, časna. Poznati Srbi – Časlav Klonimirović, poslednji poznati vladar iz dinastije Vlastimirovića koji je, najverovatnije sa titulom kneza, vladao Srbijom tokom druge četvrtine 10. veka.

5. Ljubivoje

„Rođen iz ljubavi“. Staro slavensko ime. Izvodi poreklo od osnove “ljubiti” (biti voljen). Od istih osnova izvedena su mnoga stara slaveska imena, kao što su izvedena su imena Ljuba, Ljuban, Ljubana, LJubenko, Ljubica i Ljubo Poznati Srbin – Ljubivoje Ršumović, poznati pesnik.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bebedecaimena
Komentari (0)
Dodaj komentar