Prinčevi i princeze: Najlepša imena za bebe inspirisana čuvenim bajkama

Trnova Ružica, Mač u kamenu, Zlatokosa ili Mala sirena, sigurno sete obožavali ove bajke kada ste bili mali. Verovatno se sećate kako su u bajkama našeg detinjstva najlepša imena uvek bila rezervirana za prinčeve i princeze.

Bajke su važan deo književnosti u mnogim delovima sveta, ali nekako ih najviše povezujemo s Evropom, tačnije Nemačkom zbog braće Grim, Francuskom zbog autora omiljenih priča za decu Šarla Peroa, Irskom zbog genijalnog Oskara Vajlda i Danskom, odakle je još jedan među najpoznatijim bajkopiscima – Hans Kristijan Andersen, piše Žena.hr.

Od princeza do sirena i dobrih vila, likovi iz svima nam poznatih bajki koje smo toliko voleli kao deca uglavnom su nosili neka lepa imena koja su nam se urezala u sećanje. Inspirisani čudesnim pričama o vremenu kad su svetom vladali kraljevi, roditelji sve češće biraju ova posebna retro imena za svoju decu.

Osim što lepo zvuče, mnoga imaju i posebno značenje. Evo 12 predloga čarobnih imena za devojčice i dečake dostojnih kraljevskih dvora jer ipak su oni naši mali prinčevi i princeze:

Albert – ime je nemačkog porekla, nastalo je od imena Adalbert i Adelbert, a znači ‘plemenit’, ‘slavan’ i ‘sjajan’.

Anastazija – ime je nastalo od grčke reči ‘anastasis’ koja znači ‘uskrsnuće’, a često je među svecima. Nekada se davalo devojčicama rođenim u vreme Božića ili Uskrsa.

Ariela – ovo jedinstveno ime izvedeno je od imena Ariel, koje je hebrejskog porekla, davalo se i devojčicama i dečacima, a bukvalno znači, ‘lav božji’.

Artur – ime keltskog porekla koje znači ‘medved’, a proslavilo se zahvaljujući legendarnom kralju Arturu koji je vodio vitezove Okruglog stola.

Aurora – ime latinskog porekla koje znači ‘zora’, takođe je bilo ime rimske boginje izlaska sunca čije se suze pretvaraju u kapi jutarnje rose.

Bela – ovo poetično ime je nastalo od imena Isabela, a znači ‘božje obećanje’. Ime Bella na italijanskom, francuskom, španskom, grčkom i portugalskom znači ‘lepa’.

Elza – skraćeno je od Elizabeta koje je nastalo od jevrejskog imena Elisheva i znači ‘zakletva Bogu’ , a takođe i ‘bog je moja radost’.

Henri – ime popularno u engleskoj kraljevskoj lozi nastalo je od germanskog imena Heimrich koje se sastoji od nemačke reči ‘heim’, što znači dom i ‘rich’, što znači ‘vladar’.

Lili – Lily na engleskom znači ‘ljiljan’, ovo nežno ime poteklo je od latinske riječi ‘lilium’ i grčke reči ‘leirion’, a kasnije se koristilo kao pridjev koji znači ‘čisto’ i ‘belo’.

Rosa/Roza – ženstveno i nežno ime latinskog porekla koje znači ‘cvet’, odnosno ‘ruža’.

Simon – ovo ime je grčkog i jevrejskog porekla, a označavalo je jednostavnog i čistog čoveka. Ime se pojavljuje u Starom, kao i u Novom zavetu.

Vilijam – ime dolazi od imena William koje ima engleske korene, a znači ‘odlučni zaštitnik’ i ‘nepokolebljiv štitonoša’, takođe korene ima u starom germanskom imenu Wilhelm koje znači ‘ratnik snažne volje’.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bajkedecaimena
Komentari (0)
Dodaj komentar