Rekord: Na današnji dan rađa se najviše dece u godini

U proseku se svakog minuta rađa 250 beba. Ali, septembra je mesec za koji je dokazano da se rodi najviše dece, posebno na jedan dan. Ove godine u Velikoj Britaniji bi to trebao da bude 26. septembar.

Ove nedelje se u Velikoj Britaniji očekuje oko 2.000 porođaja, a četvrtak 26. septembar bi trebalo da bude najpopularniji. To je zbog toga što parovi najviše vode ljubav dan prvog dana nakon Božića, 26. decembra, na tzv. Boxing Day, prenosi 24sata.hr.

Praznična atmosfera je, čini se, vreme kada su parovi najbolje raspoloženi, a već je dokazano da se u septembru rodi najviše dece. Najmanje dece pak, rodi se 25. i 26. decembra.

Međutim, Nacionalni biro za statistiku tvrdi da postoji mnogo praktičnije objašnjenje zašto se najviše dece rađa u septembru. Oni tvrde da je sve povezano sa školom i da se roditelji tako nadaju da će njihovo dete biti najstarije.

U istraživanju ‘Starost polaska u školu i kognitivni razvoj’ iz 2017. godine navodi se da su deca rođena u septembru inteligentnija od svojih vršnjaka. Studija polazi od toga da su ta deca u prednosti jer su obično najstarija u svojoj starosnoj grupi, pa tako i u odeljenju, a imaju i dodatnih godinu dana za razvijanje znanja i veština koje će im u školi biti potrebna.

Zaključak do kojeg su vođe istraživanja došle je da je predškolska godina kod deteta ključna za socijalni, kognitivni i emotivni razvoj, da bi što bolje prihvatilo ulogu učenika i sve što s njom dolazi. Kako su septembarska deca najstarija, pa time i najzrelija, bolje im je išlo učenje, ali su se lakše i oslanjali na druge. Bili su i manje vezani za roditelje, pa su s nestrpljenjem iščekivali početak školske godine.

Naučnici su istakli da sve to zajedno pokazuje da će ta deca verovatno upisati i bolje fakultete, pa i imati manje šanse za delinkventno ponašanje.

Naravno, mnogi faktori utiču na razvoj inteligencije deteta i njegov napredak uopšte, kao što je uticaj roditelja, socijalnoekonomski status, i konačno starost. A da ima roditelja koji su svesni takve starosne prednosti pokazuje i podatak da u SAD-u oko 4-5.5% posto roditelja svoju decu  u vrtiće i u škole upisuju godinu dana kasnije, ne bi li tako stekla akademsku prednost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rođenje deceseptembar
Komentari (0)
Dodaj komentar