Roditelji i Facebook – kako da zaštitite svoje dete (2)

Roditelji se često iznenade kada otkriju da njihova deca, ponekad i uzrasta od osam do deset godina, imaju svoj profil na Facebook-u koji su potpuno samostalno kreirali. Često se deca olako puštaju da dugo sede ispred računara i surfuju internetom bez ikakvog nadzora, a mnogi roditelji ne poznaju čak ni najosnovnija pravila sigurnosti uz čiju bi pomoć svoje juniore zaštitili od eventualne opasnosti koja ih vreba na netu. Najčešći dečji odgovor je da svi ostali imaju profil. I zaista, prostom pretragom Facebook-a možete naći mnogo dečjih profila s jasno istaknutim privatnim podacima o detetu, gde naivni mali korisnici često opisuju svoju svakodnevnicu kao u otvorenom dnevniku.
U ovom slučaju svaki roditelj se upita kako da zaštiti svoje dete. Roditelji su prva karika u lancu bezbednosti kada su deca i internet u pitanju. Naime, Facebook i slične stranice mogu uraditi mnogo tim povodom, ali roditelji su ti koji uče decu da budu odgovorna i donose dobre procene i odluke. Čak i ako nikad niste čuli za Facebook, a klinci su vas odavno pretekli u poznavanju računara, programa i interneta, svakako možete razgovarati s njima i jasno im naglasiti da vam se obavezno obrate ukoliko su doživeli ili osetili i najmanju neprijatnost na internetu.
Facebook na svojim stranicama takođe naglašava da je neophodno pričati s decom o opasnostima na Internetu, pa daje nekoliko saveta koje deci treba redovno ponavljati. Evo tih saveta.

  • Nikada nikome ne otkriti svoj password – pristupnu šifru.
  • U profilu kreirati postavke koje štite privatnost.
  • Biti oprezan s objavljivanjem ličnih podataka, kao što su broj telefona ili kućna adresa.
  • Svaku neprijatnost ili zlostavljanje treba prijaviti na linku „Report“ ili putem e-mail adrese: abuse@facebook.com.
  • Svakoga ko im šalje neželjene ili neprimerene poruke i sadržaje treba blokirati i prijaviti.

Opcija je i instaliranje programa koji na detetovom i kućnom računaru blokira sve neprimerene sadržaje koji dolaze s interneta.
Facebook u principu, prema američkim zakonima, ne sme da daje neovlašćen pristup korisničkom računu osobi koja nije njegov vlasnik, čak i kada se radi o deci. Međutim, ako je vaše dete mlađe od 13 godina i ima kreiran Facebook profil s ličnim podacima, možete zatražiti pristup njegovom korisničkom računu na e-mail adresi: privacy@facebook.com. Tom prilikom upišite sledeći tekst u polje Subject: COPPA Data Request.
Ipak, i pored mogućnosti zloupotrebe, Facebook je mreža koja razumnim korišćenjem i pravilnom primenom može biti od koristi deci, ali isključivo uz nadzor roditelja. Preterano i često korišćenje računara za rad i zabavu mnogi povezuju sa štetnim uticajima na zdravlje i psihu deteta, o čemu se na internetu, na raznim roditeljskim forumima i brojnim stručnim stranicama piše već godinama. Svaki roditelj, prema tome, ima dvostruku obavezu. S jedne strane, treba da poduči dete pozitivnim i korisnim savetima za upotrebu interneta, a s druge strane, mora da vodi računa o sigurnosti deteta koje ga koristi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bezbednostdecainternetsigurnost
Komentari (0)
Dodaj komentar