Roditelji i rebusu: kako deci davati lekove?

Kada dete ima grip ili neku drugu bolest, roditelji obično imaju mnogo pitanja. Navodimo najčešća pitanja i odgovore kako deci davati lekove:

Nemam nikakav dečiji lek. Mogu li dati pola doza leka za odrasle?

Nikada nemojte dati svoj lek detetu niti bilo koji lek namenjen odraslima. Teško ćete pogoditi pravu dozu, a mnogi lekovi su formulisani različito za odrasle i za decu. Koristite samo proizvode koji su jasno označeni za upotrebu za bebe, dojenčad ili decu.

Koliko malo dete sme da uzima preparate protiv kašlja ili prehlade?

Nemojte davati preparate iz prodavnica ni lekove protiv kašlja za decu mlađu od šest godina. Ovi lekovi ne otklanjaju prave simptome kod male dece. Zapravo, oni mogu izazvati ozbiljne i potencijalno opasne neželjene efekte.

Imajte na umu da većina prehlada prođe sama od sebe bez lekova ili bez antibiotika. Da biste olakšali simptome, dajte dodatne tečnosti deci i uzmite u obzir upotrebu kapi nazalnih kapljica ili sprej ili koristite inhalaciju toplom vodom ili čajem. Pitajte svog lekara ili farmaceuta ako imate bilo kakvu sumnju.

Kada moje dete ima prehladu i kašalj, treba li dati jedan ili dva leka?

Izaberite lekove samo za simptome koje vaše dete ima. Dobro je dati jedan medicinski lek koji se koristi za više simptoma – sve dok se uklapa u simptome vašeg dteta. Da biste izbegli prekomerno lečenje deteta, pročitajte i pratite uputstva, koristite kašičicu ili špric sa obeleženim crtama za količine koji je pakovan sa lekom i ne birajte proizvode-lekove koji tretiraju simptome koje vaše dete nema. Na primer, nemojte izabrati antibiotik, lek za smanjenje temperature ili lek za kašalj kada dete ima samo bol u grlu.

Ako dajete dva leka, nemojte udvostručavati aktivne sastojke.

Budite veoma oprezni ako detetu dajete više od jednog leka bez recepta. Ako koristite dva leka sa istim aktivnim sastojcima, vašem detetu to može biti previše.

Proverite odeljak o aktivnim sastojcima na etiketi, kao i tačnu dozu za uzrast vašeg deteta. Lako je nenamerno udvostručiti dozu detetu ako ne čitate pažljivo. U idealnom slučaju, nemojte davati više od jednog leka za kašalj i jednog leka protiv temperature.

Kako dati pravu dozu?

Uvek dajte lekove na osnovu preporučenih doza za starost i težinu vašeg deteta. Pročitajte etiketu pažljivo da biste proverili moguće interakcije i neželjene efekte.

Obratite pažnju na skraćenice oznaka, Ml (mililitar) ili mg (miligram), kašika ili kašičica. To su sve različite mere. Uviek koristite dozator koji je upakovan sa lekovima. Ako niste sigurni, proverite kod lekara ili farmaceuta.

Da li treba da probudim dete da mu dam lek?

Odmor je jedan od najboljih lekova za prehladu, pa pustite dete da spava. Ako to znači da nedostaje doza lekova bez recepta, ne brinite (samo se antibiotici moraju piti tačno na vreme, ali se oni daju samo na recept). Možete mu dati sledeću dozu kada se probudi ili da čekati do jutra – pazite da ga ne budite previše ili često. Ako vaše dete uzima lekove bez recepta više od tri dana, i ne poboljšava se, ili se simptomi pogoršavaju, potražite medicinsku pomoć.

Da li stvarno ima razlike ako koristim kuhinjsku kašiku za lekove?

Da biste bili sigurni, izbegavajte korišćenje zajedničkih kašika, koje se mogu značajno razlikovati po veličini. Uvek koristite dozator ili kašičicu koja se isporučuje sa lekovima i pratite uputstva za doziranje. Ako niste sigurni, proverite kod svog lekara ili farmaceuta koja je doza prava.

Ako moje dete povraća, da li da dajem još jednu dozu leka?

Ne. Ako vaše dijete povraća svoj lek ili izluči nešto od toga, možda ćete biti u iskušenju da mu date drugu dozu. Ali ne možete biti sigurni koliku je količinu leka vaše dete zapravo progutalo, tako da davanje još jedne doze može biti previše. Umesto toga, pročitajte informativno uputstvo ili potražite medicinsku pomoć za uputstva. Ako vaše dete mrzi ukus tog leka, pitajte svog farmaceuta da li možete mešati lek sa omiljenom hranom ili pićem.

Ne zovite lekove „slatkiši“

Deca, naročito mala, vole da imitiraju šta odrasli rade.

Koristite sledeće mere predostrožnosti:

Izbegavajte da uzmete sopstveni lek protiv bolesti pred decom.
Nemojte davati lekove deci, poput vitamina za decu, kao nagradu.
Nikad ne nazivajte lekove „slatkišima“ jer će deca hteti sama da ih uzimaju i bez vašeg znanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

deca i lekovideca i lekovi za odraslekada deci dati lekkoji lek dati deci
Komentari (0)
Dodaj komentar