Roditelji i vaspitanje: Ne batinama

Ako dete ima napade besa, tuče brata ili sestru, neposlušno je i bezobrazno, dobro razmislite pre nego što se setite batina. Statistike pokazuju da roditelji osećaju jaku grižu savesti nakon što istuku dete, a, uz to, batine nisu efikasan način rešavanja problema.

Kada udarite dete, trenutno postižete rezultat – ono počinje da plače i prestaje da radi ono što ne sme. Međutim, nema dokaza da je ta metoda delovotvorna na duge staze. Ako naknadno upitate dete koje je dobilo batine zašto se to desilo, ono će se sećati emocija i drame, ali ne i uzroka batina. Dakle, učite decu da paze da ne bi dobila batine, a ne da ne bi uradila nešto što je opasno.

Prvo se smirite

Nije lako biti roditelj i ponekad vam se dešava da jednostavno „puknete“. Kada osetite da ćete planuti, postoji nekoliko strategija koje možete da primenite da biste izbegli „obračun“. Najznačajnija je da napravite distancu između sebe i deteta i da ne budete s njim nasamo.

Kad su u pitanju mala deca, prepustite ih nekom drugom (ocu, starijem detetu) ili ih stavite u kolica i prošetajte. Izlazak će spustiti emocionalnu temperaturu i oboje vas smiriti, prenosi Avaz.

Gde su rešenja

Vrlo je teško nositi se sa dečijim izlivima besa. Ali, najbolje je da ga pustite da besni, pa kada brizne u plač, priđite mu, podignite ga i pomazite ga. Na kraju će prestati.

Kada su u pitanju deca starija od tri godine, većina stručnjaka preporučuje time-out. Recite detetu da ode u svoju sobu na određeno vreme, tako da se jedno od drugog odmorite. Psihijatri savjetuje da to ne bude duže od deset minuta.

Ovim činom nećete kazniti dete, već ćete mu pokazati da određeno ponašanje nije prihvatljivo. I ako kroz to budu morali da prolaze bezbroj puta, na kraju će im dosaditi.

Važno

  • Udaljite se jedno od drugog
  • Ima napad besa? Skrenite mu pažnju glasnim pevanjem.
  • Odvojite ga od izvora gneva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decaroditeljivaspitanje
Komentari (0)
Dodaj komentar