Roditelji nisu bliski sa svojim bebama!

Današnji tempo života donosi, pored manjka vremena, i mnogo nelogičnosti i nerazumevanja među članovima porodice. Ono što je nekada smatrano osnovom bliskosti i povezanosti – danas deluje kao obaveza ili posao.

Povezanost i bliskost roditelja sa bebom predstavlja osnovu porodice, ali, šokantno, podaci iz Velike Britanije pokazuju da čak 32% majki ne oseća bliskost sa svojom bebom. Takođe, čak 12% porodilja ne želi da priča ili im je neprijatno da pričaju o svojim problemima u povezivanju sa bebom.

Anketa je rađena marta-aprila 2016. godine i uključila je 1.515 majki starijih od 18 godina sa bebama mlađim od 2 godine.

Istraživanje navodi da povezanost roditelja sa bebom odslikava emotivnu vezu između samih roditelja, što može dosta uticati na bebu.

Bliskost bebe sa roditeljima oblikuje emocije deteta i u kasnijem dobu života, pa se zato smatra da je to ključni proces. Roditelji koji ne osećaju bliskost sa svojom bebom često osećaju krivicu, stid i neuspeh.

Lekari, babice i patronažne sestre mogu imati značajnu ulogu u promovisanju značaja povezanosti, a mogu i pomoći roditeljima u slučaju bilo kakvih problema na relaciji roditelji beba.

Istraživači smatraju da danas kod mlađih žena trudnoća, porođaj i postnatalni period – predstavljaju velike psihološke i socijalne promene: život treba značajno promeniti i ući u ulogu majke, a žene nisu pripremljene na to.

Smatra se da je jedan od najboljih načina da se majka poveže sa bebom i uspostavi bliskost sa njom – upravo dojenje. Prema istraživanju, dojenje ne znači samo hranjenje bebe već ima i pozitivan uticaj na zdravlje i uspostavljanje veze između majke i bebe.

Stručnjaci su naveli nekoliko korisnih saveta roditeljima sa problemima bliskosti i povezanosti sa svojom bebom:

  • Razgovarajte o svom problemu kako sa zdravstvenim radnicima tako i sa porodicom i prijateljima. Svi će vas podržati, ohrabriti, dati vam korisne savete, preneti pozitivna iskustva i pružiti neophodnu pomoći u rešavanju problema.
  • Masaža bebe, milovanje, maženje ili bilo koji drugi fizički kontakt podstiču bliskost između vas i bebe. Takva fizička bliskost može značajno pomoći u rešavanju problema.
  • Pričanje, čitanje ili pevušenje bebi, bez obzira na to što ona možda sve to ne razume, takođe može pomoći boljoj povezanosti između roditelja i bebe. Takvom interakcijom se i beba bolje navikava na vas i na vaš glas, a na nju se prenosi umirujuća atmosfera i pozitivna energija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bebabliskost sa decomemotivna veza sa bebamamajkanavikakanje dece na roditeljenavikavanje na decupovezanost sa decomroditelji
Komentari (0)
Dodaj komentar