Roditelji, pre nego što kupite deci još jednu igračku – obavezno pročitajte!

Praznici i rođendani su trenuci kada deci skoro obavezno poklanjamo nove igračke. I obično pomislimo da će ih to dodatno usrećiti i ulepšati im detinjstvo. Međutim, istina je potpuno drugačija.

Na Univerzitetu u Toledu sprovedeno je istraživanje koje je obuhvatilo 36 mališana koji su se u sobama igrali sat vremena sa ili četiri ili 16 igračaka. Decu su odrasli nadzirali, ali im nisu davali nikakve instrukcije šta da rade sa igračkama.

Mnogi veruju da veći broj igračaka kod dece razvija i veću kreativnost, ali studija je pokazala da su se mališani duže igrali sa jednom igračkom i našli više načina kako da baš nju iskoriste. To jeste znak kreativnosti, tako da su istraživači zaključili da sa manje igračaka deca mogu još više da prodube svoju kreativnost. Takođe su došli do zaključka da mnogo igračaka odvlači pažnju i ometa pravilan razvoj dece tokom prvih nekoliko godina života.

Ukoliko vaše dete ima previše igračaka, neke od njih možete pokloniti onima kojima su najpotrebnije. Istraživači takođe predlažu da odložite višak, povremeno deci dajete nekoliko novih, i to će imati isti efekat u razvijanju njihove kreativnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decaigracke za decu
Komentari (0)
Dodaj komentar