Šest jasnih znakova koji pokazuju da ste dobar roditelj

Svaki roditelj barem se jednom u životu zapitao: jesam li dobra mama ili tata? Svi dobri roditelji dele neke zajedničke karakteristike. Proverite jeste li i vi među njima.

1. Pošteni ste

Život može biti strašno nepravedan. Upravo zato od svojih roditelja želimo da budu sigurna luka u celom tom haosu – neko ko će se prema nama ponašati s poštovanjem koje zaslužujemo. Kada govorimo o poštenim roditeljima, ne mislimo (samo) na pojedince koji se jednako ophode prema svoj deci. Pošteno roditeljstvo uključuje fleksibilnost u vaspitanju, davanje šanse detetu da napravi grešku i nauči iz nje. Pošteni roditelji ne projektuju svoje želje na decu. Naprotiv, slušaju njihove želje, potrebe i izazove te donose odluke koje su u njihovu najboljem interesu.

2. Odgovorni ste

Deca uče iz onoga što vide i čuju, a najviše poštuju osobe koje se ponašaju u skladu s onim što propovedaju. Odgovorni roditelji to znaju i spremni su da ulože dodatan napor da im budu uzor pozitivnog ponašanja. Ako cenite iskrenost, bezuslovnu ljubav i snažnu radnu etiku, te karakteristike jasno pokažite svojim ponašanjem.

3. Dosledni ste

Dobri roditelji znaju da postave granice prihvaćenog ponašanja za svoju decu, ali su i dosledni u sprovođenju svojih pravila. Nema kod njih „jedan dan ovako, a drugi dan onako“. S doslednim roditeljima nema sumnje – deca tačno znaju kakvo se ponašanje očekuje od njih u određenim situacijama i zbog toga se osećaju sigurno i zbrinuto.

4. Znate da oprostite

Opraštanje nije lako, ali je neophodno u životu – kako prema prijateljima i partnerima tako i prema deci. Kada oprostite detetu, pokazujete mu da je i dalje vredno vaše ljubavi iako vas je povredilo svojim postupkom. Ne samo da je za odraslu osobu nezdravo da zadržava ljutnju u sebi već i za vaše dete. Istraživanja su pokazala da su jeca koja su vaspitana da se lako oslobode ljutnje sposobnija da prebrode teške situacije u zrelijem dobu, imaju bolji fokus i kontrolu nagona.

5. Niste perfekcionisti

Najbolji roditelji znaju da nisu savršeni. Znaju da ne moraju da budu mudri ni pucaju od samopouzdanja od 0 do 24 sata dnevno svakog dana u nedelji. Umesto toga ulažu svu svoju ljubav, vreme i mogućnosti u to da vole svoje dete i da ga podržavaju u njegovu životu. Najbolji roditelji nisu perfekcionisti jer su svesni da perfekcionizam stvara začarani krug stresa i teskobe.

6. Znate da se izvinite

I baš zato što znate da niste savršeni, greške vam se događaju i za njih ste spremni da se izvinite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

osobineroditelji
Komentari (0)
Dodaj komentar