Skromni lekar spasio hiljade beba ovom običnom supom

Ime Ernst Moro danas verovatno ništa ne znači široj publici jer se njegovo ime ne spominje u knjigama i filmovima. Međutim, medicinska zajednica zna ovog izvanrednog austrijskog pedijatra čija su otkrića spasila hiljade beba.

Ernst Moro je rođen 1874. godine u Ljubljani, u Sloveniji. Studirao je na Univerziteu u Gracu, da bi kasnije postao profesor pedijatrije na Univerzitetu Heidelberg. Pedijatrija u njegovo vreme u Evropi nije bila dovoljno razvijena i smrtnost novorođenčadi je bila veoma visoka, skoro 25 posto, prenosi Bright Side.

Jedan od glavnih razloga smrti hiljada beba u to vreme bila je dijareja. Lekar Moro je uspeo da pronađe način kako da spasi bebe, a njegov lek je bio jednostavan i genijalan u isto vreme.

Moro je predložio da se bebama daje čorba od šargarepe, koju su majke i medicinsko osoblje kuvale po njegovom receptu. Morova čorba od šargarepe ima samo tri sastojka:

– 500 g šargarepe

– voda

– so

Pre kuvanja čorbe potrebno je oprati i očistiti šargarepe. Zatim ih kuvajte u vodi dok ne postanu mekane. Pasirajte šargarepu i dodajte vodu, taman toliko da bude oko litra čorbe. Na kraju dodajte prstohvat soli.

Pokazalo se da je ova jednostavna čorba zaustavila proliv kod novorođenčadi, uključujući i teže oblike. Kasnije su studije pokazale da su oligosaharidi u šargarepi sprječavali da se bakterije zalepe za ivice creva, što je zaustavilo proliv. Vremenom je ovaj lek zamenjen antibioticima i lekovima protiv dijareje, ali u to vreme je znatno pomogao da se podigne stopa preživele novorođenčadi.

Ostala otkrića

Osim ove čudesne čorbe, postoji još mnogo drugih otkrića ovog lekara, koji su postali važan deo moderne medicine.

Osmislio je naziv „prvo tromesečje“ i opisao je ključne karakteristike ovog razdoblja trudnoće.

Razvio je jednostavni kožni test za tuberkulozu koji se koristio do 1960-ih.

Otkrio je da se dojene bebe bolje bore protiv bakterija od beba koje su se hranile na flašicu.

Ernst Moro se penzionisao s mesta profesora pedijatrije 1936. godine, ali je nastavio da radi kao privatni pedijatar do 1948.godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bebečorbalekarsargarepa
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Da li od SZO ,cini mi se zbog marke na baby poklonu pri napustanju porodilista slican recept smo dobili za prihranu beba nakon nekog perioda sargarepu uz 10g.teletine , i pasiranu corbicu dati bebama,i malo soli,