Snimak koji pokazuje zašto dete nikada ne smete ostaviti u automobilu

Svake godine svedoci smo novih tragičnih priča o deci koju roditelji ostave zaključanu u autu po vrućinama samo da na brzinu obave nešto. Ali temperatura u automobilu može da se podigne za 20 stepeni za samo 10 minuta. Ako je temperatura napolju 26 stepeni Celzijusa, za 10 minuta u ugašenom, zatvorenom autu može da dostigne 32 stepena, a za 30 minuta i 45 stepeni.

Ali po velikim vrućinama, kao što su sada, temperatura u vozilu može da se popne i na 50 stepeni za samo par minuta. Ništa ne znači ako ste auto parkirali u hladu kada su napolju visoke temperature. Kod dece temperatura tela raste 3-5 puta brže nego kod odraslih jer je kod njih slabija termoregulacija tela. Deca se preznojavaju i pregrevaju zakopčana u auto sedištima i zaključanim automobilima. Temperatura im raste preko 39 stepeni, puls im raste, nemirni su, zbunjeni, a postepeno počinju da osećaju i vrtoglavicu, glavobolju, postaju letargični i ubrzo padaju u nesvest.

Deca doživljavaju toplotni udar, koji može da ošteti njihove vitalne i moždane funkcije. Dovoljno je samo 15 minuta u pregrejanom autu da dete doživi doživotna oštećenja mozga ili bubrega. Kada telo dostigne temperaturu od 40 stepeni, unutrašnji organi počnu da se gase. Pri temperaturi tela od 42 stepeni deca umiru, poručuju autori kratkog edukativnog filma „Jedna odluka“ koji je snimljen kako bi se podigla svest o zaštiti najmanjih i zašto ih baš nikada ne treba ostavljati u automobilu same. Nijedno dijete nije povređeno u snimanju ovog videa, dodaju autori.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

autodecaroditeljivrucine
Komentari (0)
Dodaj komentar