Spas za roditelje: Ovim trikom uspavaćete bebu za samo 13 minuta

Ako imate problem s uspavljivanjem bebe, ova vest će vas obradovati. Nova studija objavljena u stručnom časopisu Current Biology navodno je recept za uspeh i mnogim mamama i tatama će olakšati uspavljivanje mališana.

Kami Kuroda, istraživačica iz RIKEN Centra za istraživanje mozga u Japanu, analizirala je kako su uplakane bebe reagovale na držanje u rukama, nošenje i zatim spuštanje. Ona je utvrdila da je ovaj proces pomogao u smirivanju beba i usporavanju njihovog pulsa, pa smatraju da bi to moglo da pomogne mamama i tatama da brže i lakše uspavaju bebe.

Kako da uspavate bebu

Istražujući šta najbolje deluje na bebe, naučnici su utvrdili sledeće – hodanje s bebom u naručju u trajanju od pet minuta umiruje uplakane bebe. Ali, to nije pomoglo u uspavljivanju beba koje su već bile smirene tj. nisu plakale.

Mališanima se, sudeći prema studiji, ne dopada ni da samo sedite i držite ih u naručju, ali ako ih najpre šetate po prostoriji, a zatim sedite u mestu držeći bebu određeno vreme, veće su šanse da je uspešno smestite u krevetac, a da se ne probudi i ne rasplače, prenosi Mother.ly.

Kada je bebe nervozna i ne možete da je uspavate, dr Kuroda savetuje da je nosite i s njom šetate po prostoriji oko pet minuta, pritom izbegavajući bilo kakve nagle promene. Zatim sedite sa bebom u naručju oko osam minuta, a nakon toga je stavite u kreveta. Ovaj proces od 13 minuta je u studiji dao najbolje rezultate.

Još saveta za uspavljivanje

Dr Kuroda savetuje da pridržavate bebinu glavu i držite je ušuškanu u naručju, ali i da hodate ujednačenom brzinom. Ukoliko beba i dalje plače posle pet ili deset minuta nošenja, proverite da li je žulja pelena, da li je nešto boli, možda je gladna…

Imajte na umu da je sprovedena studija prilično mala – učestvovala je samo 21 beba starosti do sedam meseci, pa ako ovaj metod ne bude uspešan u uspavljivanju vašeg deteta, nemojte da vas to obeshrabri. Svako dete je različito, sigurno ćete vremenom uspeti da shvatite šta najbolje „radi“ kod vašeg mališana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bebaspavanjeuspavljivanje
Komentari (0)
Dodaj komentar