Stručnjaci tvrde da je ovo idealan razmak između dece

Ako ste upravo rodile svoju prvu bebu, pripremite se… I ne samo za neprospavane noći i iscrpljenost, nego i ‘bombardovanje’ pitanjima svih oko tebe – od vaše mame, prijatelja i poznanika – kada nameravate da imate drugo dete.

Ali, bez straha, ako se ne možete setiti ničeg goreg od ponovne trudnoće odmah nakon što ste tek rodili prvo dete, stručnjaci se slažu s vama i savetuju malo veću pauzu pre nego što se ponovo upustite u drugo ‘drugo stanje’.

Prema novom istraživanju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, skoro trećina žena ima decu između koje je premala razlika u godinama. Medicinski stručnjaci preporučuju majkama da sačekaju najmanje 18 meseci pre nego što ponovo zatrudne, što znači da je idealni razmak između braće i sestara oko 2 i po godine.

Manji razmak: Dve godine i manje

Imati vrlo mali razmak između vaše dece znači da prolazite kroz trudnoću u isto vreme dok imate maleno dete, što, prema istraživanju, povećava rizik od komplikacija pri porođaju, ali i rizik od prevremenog porođaja.

Takođe može biti zamorno paziti i brinuti se o malom detetu dok ste trudni, a vaš nivo kalcijuma i gvoža zbog toga može biti puno niži nego u prvoj trudnoći.

Jedna od prednosti je da vaša deca imaju veću verovatnoću da će se igrati zajedno dok su još uvek mala, premda mališani mogu pokazati ljubomoru i ljutnju zbog novog deteta.

Ako radite, imaćete razdoblje porodiljskog odsustva dok je vaše prvo dete još uvek malo pa možete uživati u više vremena s decom.

Možda će vam biti potrebna dodatna oprema za bebe, i nećete biti u mogućnosti da upotrebite neke od stvari prvog deteta, s obzirom da je i prvo dete još uvek malo da mu je većina opreme poput dečjeg kreveca ili auto sedišta i dalje potrebna.

Srednji razmak: Dve do četiri godine

Vaše telo će imati vremena da se vrati u normalu nakon trudnoće, porođaja i rođenja deteta, a vi ćete i dalje biti u toku s informacijama koje se tiču beba.

Moći ćete da ponovo iskoristiti opremu za bebu koju vašem prvom detetu više nije potrebna

Ovo je takođe najčešći vremenski razmak između dece, tako da u vašoj okolini oboje vaše dece može imati prijatelja svojih godina. Vaša deca, međutim, mogu već biti školarci pre nego što počnu da se zajedno igraju i provode vreme.

Veći razmak: Više od četiri godine

Možda ćete morati da osvežite svoje znanje o bebama, ali možete da se posvetite novorođenčetu dok će vaše stare dete biti u vrtiću ili školi. To takođe znači da proširujete vreme kada ćete biti zauzeti i umorni s malom decom.

Jako veliki razmaci – veći od pet godina – povezani su s komplikacijama u trudnoći i porođajnim problemima. Isto tako, različiti interesi i razvoj mogu značiti da će vaša deca biti bliska tek kad malo više odrastu. Vaše mlađe dete može se diviti svojoj starijoj sestri ili starijem bratu, a vaše starije dijete može uživati u svojoj ulozi ‘zaštitnika’. Starija deca takođe mogu imati više strpljenja i razumevanja, a ljubomora će verovatno manje biti problem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bebadecarazmak
Komentari (0)
Dodaj komentar