Sve više dece je nesrećno, razlog je uznemirujući

Deca koja mnogo vremena provode gledajući televiziju ili uz bilo koji vid pasivne zabave su manje srećna od mališana čija je svakodnevica ispunjena igrom ili kreativnim sadržajima, tvrde naučnici sa britanskog univerziteta Oksford.

Aktivna igra pozitivno utiče na razvoj dece i poboljšava njihove motoričke sposobnosti, a čitanje, pričanje i pevanje unapređuje govorne veštine.

– Što više vremena provode ispred ekrana, to će manje biti posvećeni igri i aktivnim sadržajima koji će ih usrećiti i razvijati veštine kod dece – kaže vođa istraživačkog tima dr. Lorens Rup.

Stručnjaci kao idealne aktivnosti za razvoj i sreću mališana preporučuju crtanje, slaganje kockica, pevanje… Mada je poznato da deca obožavaju da gledaju crtane filmove, igranje s roditeljima će mnogo više doprineti njihovom razvoju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decaroditelji
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Smela bih da tvrdim da udeo crtanih filmova moze biti koristan za razvoj deteta u odredjenom vremeskom intervalu koji ne utice na deciju psihu jer roditeljska paznja i posvecenost je bitna uz napomenu da i roditelj mora da bude opusten,odmoran da bi se igrao s detetom na kvalitetan nacin .Stoga medijski sadrzaji u uzrastu kada je bitna spoznaja deteta na osnovu audio i video snimaka ima veci pozitivan efekat kod dece nego samo citanje ili druzenje sa roditeljima koji ne mogu da oponasaju decija interesovanja koliko druga deca ili obrazovno zabavni program.Svako nek se priseti sta pamti iz svojih susreta sa televizijom i sticanja kriticnosti i razlikovanja ukusa i neukusa,naravno sve zavisno od dobi deteta .bez obzira sto je druzenje bilo mnogo bezbriznije ali ne i dovoljno za deciji svet KOJI STICE RADOZNALOST NA OSNOVU UVIDA U DRUGE MERIDIJANE.

  • Anonimni

    I toplu vodu, i toplu vodu…

  • Sandra

    Otkrili rupu na saksiji