Tri najveće greške koje tate prave sa svojim ćerkama

Kolumnista portala The Father Hood, Džeremi Makvin odrastao je uz dvojicu braće, većina njegovih prijatelja su muškarci i znaju sve o“muškim” problemima. Nakon što se oženio i postao otac tri devojčice, našao se pred pravim izazovom. Svestan da je reč o najvažnijim životnim ulogama, supruga i oca, odlučio je da sazna više o odnosu sa ženama.

Zbog toga je s Madonom King, autorkom knjige ‘Fathers and Daughters’, razgovarao o najvećim greškama koje očevi prave tokom odgajanja ćerki.

Kingova je intervjuisala 1.300 devojaka i 400 očeva, ali i psihologe i stručnjake, kako bi otkrila sve manje lepe strane odnosa između očeva i ćerki, prenosi Index.

Prva greška: “Nisu prisutni”

“Najveći problem je odsutnost. Gotovo sve devojke s kojima sam razgovarala su rekle da je majka primarni roditelj. Previše očeva uopšte na sebe ne gledaju kao na roditelja, već se vide kao davaoci, pa je to tako i u očima njihovih ćerki.”

King se u razgovoru s Makvinom prisetila razgovora s jednom 15-godišnjakinjom.

“Bila sam prva koja je dobila najnoviji iPhone. Ali više nisam imala vezu s ocem. Udaljili smo se. Zašto bih se njemu obratila s problemom?”, upitala je devojka.

Očevi često čine ono što smatraju ispravnim, ali ako nisu fizički prisutni i bliski s detetom, škode odnosu koji imaju s decom.

“Iako više nismo tradicionalno društvo, očevi su i dalje previše odsutni. Pišući knjigu sam razgovarala s lekarom pacijenata koji boluju od raka. Rekao mi je da očevi uvek imaju dva pitanja kad se suoče sa dijagnozom. Prvo je kakve su prognoze i program lečenja, a drugo: “Zašto nisam proveo više vremena sa svojom decom?”. Upravo je provođenje vremena sa decom najvažnije za zdravu porodicu“, objasnila je King.

Druga greška: “Ne uspevaju da izgrade vezu”

“Druga najveća greška tiče se aktivnosti. Očevi moraju da pronađu način da izgrade odnos i vezu s ćerkama odvojeno od partnera i druge dece.”

King smatra da mnogi očevi zanemaruju izgrađivanje odnosa jedan-na-jedan s ćerkama.

“Mnogi očevi se povlače jer misle da je njihovim ćerkama potrebna privatnost ili im je tako lakše. Pronađite nešto jednostavno. Ako vaše dete voli brzu hranu, povremeno s njim posetite neki takav restoran. Ako je reč o devojci u tinejdžerskom dobu, prošetajte s njom do škole. Te se inicijative pokazuju uspešnim”, savetuje Kingova.

Takođe, važne su zajednička interesovanja i aktivnosti. Očevi koji vole rok, neretko nauče svoje ćerke da zavole takvu vrstu muzike.

“Moja ćerka ima 15 godina i s tatom ide na pilates. Pre nekoliko nedelja sam je pitala o čemu razgovaraju, a ona se okrenula ocu, namignula i rekla mi: ‘Žao mi je, mama, ono što se dogodi na pilatesu, ostaje na pilatesu'“, dodala je.

Treća greška: “Ne vrednuju njihovo mišljenje”

“Treća najvažnija stvar je vrednovati njihovo mišljenje. Ako ćerka dođe kući i kaže da podržava republikance, a otac kaže da je to glupo i nezrelo, zadaće velik udarac vezi koju su izgradili.”

King je prepričala da su mnoge devojke otkrile da je ovo razlog zbog kojeg su prestale da sa roditeljima dele svoja razmišljanja.

“Ako im kažete da se ne slažete, ali ih zamolite da vam racionalno pojasne svoj stav, promenićete tok diskusije. Naši odgovori i vrednovanje onoga što deca govore je stvarno važno”, zaključila je autorka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ćerkedecagreškeoceviroditelji
Komentari (0)
Dodaj komentar