Tri pouke koje roditelji mogu da nauče od roditelja Bil Gejtsa

Bil Gejts svima je dobro poznat. Rođen je u porodici Vilijama H. ​​Gejtsa starijeg i Meri Maksvel Gejts u Sijetlu 28. oktobra  1955. godine. U mnogim intervjuima, kao i na svom blogu Gejts Notes, oduvek je progovarao o vezi koju je imao sa svojim roditeljima.

Majka mu je preminula 1994. godine od raka dojke, dok mu je otac umro 2020. od Alchajmerove bolesti.

Pouke iz Gejtsovog odnosa s roditeljima uvek će biti zanimljive novopečenim roditeljima koji žele da znaju kako je odrastao milijarder.

Dali su mu slobodu da radi šta god želi

„Ono što opsesivno radite između 13. i 18. godine je stvar u kojoj imate najviše šanse da postanete uspešni“, rekao je Gejts u intervjuu 2016.

Bil Gejts kao dete je bio prilično nemiran. Zbog toga su ga roditelji odveli kod psihologa, koji je rekao da „Bil ima ideje o nekim stvarima“. Njegov otac u knjizi Showing Up For Life napisao je da je važno ne sputavati dete u njegovim interesima jer je to gubljenje vremena.

Gejts je do 13. godine većinu vremena provodio van kuće, a noću je koristio tehnologiju na Univerzitetu Vašington. Prema Britannici, svoj prvi softverski program napravio je sa 13 godina.

„U srednjoj školi pomogao je u formiranju grupe programera koji su kompjuterizovali platni sistem svoje škole i osnovali Traf-O-Data, kompaniju koja je prodavala sisteme za sabiranje prometa lokalne samouprave“, navodi se u njegovim biografijama.

Sloboda je Gejtsu dala mogućnost da sazna čime zapravo želi da se bavi u životu. Njegovi roditelji nisu mu nametali sopstvene ambicije, već su ga pustili da razvija ono prema čemu je strastven, ono što želi i za što je talentovan.

Podsticali su ga da se bavi stvarima u kojima nije bio dobar

Iako je Bil Gejts osoba s više veština, postoje određene aktivnosti za koje kao dete nije bio posebno zainteresovan.

„Gejts je bio vešt u mnogim stvarima, ali roditelji su ga takođe terali da radi stvari u kojima nije bio dobar, poput plivanja i fudbala. Takođe su ga podsticali da pohađa časove muzike“, stoji u izveštaju CNBC-ja.

Gejtsovi roditelji verovali su da ne treba odustajati ako u nečemu niste uspešni. Usadili su mu veru da uporan rad pomaže da postignete i ono što je naizgled nedostižno.

Pomogli su mu u postavljanju njegovih očekivanja i ciljeva

Roditelji Bila Gejtsa nisu očekivali da će njihov sin biti milijarder. Hteli su samo da bude dobro i obrazovano ljudsko biće.

„Marina i moja očekivanja bila su vrlo obična očekivanja ljudi koji imaju decu na fakultetu – da dobiju diplomu“, rekao je njegov otac za jedan časopis.

Kad je Bil odlučio da napusti Harvard, roditelji su ga podržali iako je to bila teška odluka.

Iako je prirodno da roditelji teže onome što je najbolje za njihovu decu, terati ih na put nespremne je velika zabluda. Roditelji ovog milijardera verovali su da neopravdano opterećenje dece ne samo da će sprečiti njihov rast, već će ograničiti i njihov opseg učenja o novim stvarima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Bil Gejtsdeteroditeljivaspitanje
Komentari (8)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Dosta bajki i laži. Otac Bila Gejtsa je bio sudija Vrhovnog suda !!

  • Anonimni

    kad mala deca se zaigraju dok su baba i deda na njivi

  • Anonimni

    ja sam ka mala mrzela da idem na njivi s babom i dedom

  • Anonimni

    i bil gejts je bio dete seca se detinjstva

  • goga

    Deca(adolescenti) ,pa ni Gejts u nekom uzrastu su vise pasivni i roditelji zbog znacaja aktivnosti mladice forsiraju da se bave sportom ali mladalacka opsesivnost necim drugim se opire zdravijem stilu zivota.I dalje mislim da decu treba podsticati na bavljenje fizickim aktivnostima kao sto su plivanje,

  • Zglobni Skoč

    Sve je lik jasno izjavio, a i poznate su nam njegove „medicinske veštine“.Slušajući jedno njegovo izlaganje u vezi vakcina i medicine, lako smo stekli utisak da čovek ne ume ni da se izražava korektno i razumljivo, nego se sve svodi na neku štrebersku priču o nekoj oblasti o kojoj on nema ni najblaže veze ni znanja.On je samo jedan od pokretača i finansijera nečega što je trebalo da posluži upravo za smanjenje ljudske populacije, kao što je to i sam izjavio.To su sve psihički bolesnici, šizofreničari, koji treba da robijaju na hlebu i vodi, uz težak fizički rad i redovne batine svaki dan po ceo dan.Dodatna preporuka uz sve to bi bila i crnački „alat“ bez podmazivanja u rektalni otvor.

  • Hipnozeka

    Industrijski lopov i masovni ubica. Šta od ovog može roditelj naučiti. A da opšte je poznato da njegova deca nisu nikad vakcinisana. To čak i njegov kućni lekar tvrdi. Eto jedna stvar koju mo Že svaki roditelj naučiti od njega. Ipak ima jedna zar ne.

    • goga

      Dostupnost tehnologije na univerzitetu u Vasingtonu je toliko znacajan cinilac u odrastanju i izgradnji novih vidika trinaestogodisnjaka i licnom usmeravanju emocija i formiranju strasti prema odredjenoj oblasti da se ne moze potkrepiti teza o znacaju nesputavanja deteta u smislu bolje uspesnosti.Mnogi nesputani od roditelja nisu postizali uspehe u karijeri vec naprotiv.Decu danjasnju ne treba sputavati al ih treba pravilno usmeravati i podrzavati u licnim zeljama.