Verovatno i vi grešite: Koliko često treba kupati decu?

Da li je svakodnevno kupanje zaista ono što je potrebno deci? Dr. Sam Hej je odlučio da otkrije sve o prednostima i nedostacima kupanja dece i razbije mit tome je koliko često potrebno kupati ih.

Redovno kupanje kože omogućuje nam da je održavamo čistom, uklanjamo mrtve ćelije i pomažemo u čišćenju pora, što koži omogućuje pravilan rad.

Ali čak i kada je u pitanju kupanje – moguće je preterati.

Koža je nežan organ koji se oslanja na uljne žlezde kako bi površinski sloj ostao vlažan, što joj omogućuje da deluje kao efikasna barijera. Prečestim kupanjem oštetićete kožu, ukloniti hidratantna ulja i učiniti kožu suvom, što na kraju dovodi do pucanja. Suva i ispucala koža svrbi, deca se češkaju, a zatim prljavština i bakterije mogu da dovedu do infekcija.

Ne postoji samo jedan tačan odgovor na pitanje koliko često trebate kupati svoju decu, ali da bi smanjili uticaj kupanja na kožu, roditelji bi trebalo da uzmu u obzir sledeće:

Temperatura vode

Što je voda toplija, to će verovatnije ukloniti dragocena hidratantna ulja. Neka kupke i tuševi budu mlaki.

Sapuni

Sapuni su dizajnirani za otapanje masti, što takođe isušuje kožu. Štaviše, penušave kupke su najveći krivac za to!

Snažno ribanje

Preterivanje s korišćenjem krpica i sunđera za pranje i ribanje direktno oštećuje nježnu kožu.

Učestalost

Jednostavno rečeno, što češće to radite – to bi šteta mogla da bude veća.

Koliko često treba kupati bebe i decu?

Prečesto pranje može oštetiti kožu, ali ako ih ne perete dovoljno često – vaša deca će smrdeti. Činjenica je da, kako deca postaju starija, sve je jači neprijatan miris. Aktivniji su, oznoje se i igraju se na prljavim terenima. Tu su sport i igrališta. U tinejdžerskom dobu veliku ulogu imaju i hormoni.

Koliko često je bebama potrebno kupanje?

Iako mnogi bebe svakodnevno kupaju, za tim nema potrebe. Svaka dva do tri dana je i više nego dovoljno često.

Koliko često predškolci i osnovnoškolci treba da se kupaju?

Iako su u ovim godinama svakodnevne kupke većinom apsolutno bezbedne, i dalje je, iz medicinske perspektive, decu dovoljno kupati svaka dva do tri dana.

Koliko često tinejdžeri treba da se kupaju?

Hormoni, akne, ali i lenjost, koja je u ovom dobu na vrhuncu, a zbog koje tinejdžeri rado preskaču kupanje, mogu uticati na izgled i zdravlje vašeg djeteta.

Uopšteno, deci će u ovoj fazi biti potrebno svakodnevno kupanje.

Naravno, nezavisno od doba vašeg deteta, potrebno je razmotriti i njegove navike, odnosno svakodnevne aktivnosti i učestalost kupanja prilagoditi tome. Nečistoća i prljavština povećaće rizik od iritacije kože zbog čega bi koža mogla da postane idealan dom za bakterije, a što može dovesti do problema poput ekcema ili infekcije kože.

Osim toga, vreme u godini takođe igra ulogu u tome koliko često bi trebalo da razmišljamo o kupanju. Zimi je vazduh obično hladan i suv, što opet isušuje kožu. To znači da moramo da skratimo vreme kupanja, više izbegavamo sapune i redovno kožu održavati vlažnom. Isto važi i za one koji veći deo dana provode u prostorijama s klima-uređajima.

Dakle, da bismo odgovorili na goruće pitanje „koliko često decu treba kupati“, moramo uzeti u obzir glavne faktore kada je reč o kupanju. Glavna svrha kupanja je održavanje kože čistom i zdravom. Ali najveći rizik je isušivanje i oštećivanje kože, što može dovesti do mnogih drugih problema. Zato, jedini ispravan odgovor je – dovoljno često da koža ostane čista, zdrava i bez neprijatnih mirisa, piše Kidspot.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decakupanje
Komentari (0)
Dodaj komentar