Zašto se neke bebe rađaju s bujnom kosom, dok su neke ćelave?

Sigurno ste primetili tokom svoga druženja s roditeljima i njihovim bebama da se neki klinci rađaju ćelavi, a neki imaju punu glavu kose. I sigurno se pitate – pa kako to? Iako mnogi tvrde da ne postoje naučno dokazani razlozi koji vašoj bebi mogu da osiguraju bujnu grivu već pri rođenju, pretpostavlja se da ima nešto u hromozomima i genetici.

Prenosi se u porodici.

Genetika je, čini se, najuverljivije objašnjenje misterije – koliko će vaše dete imati kose pri rođenju. Većina osobina koje vaš mališan nasleđuje rezultat je kombinovanja nekoliko gena koji formiraju njegov izgled. Kada se geni spoje, neke osobine, kao što su boja i gustina kose, pojačavaju se dok se neke smanjuju.

Ako vaša beba nasledi kombinaciju gena koja pogoduje rastu kose, ima veće šanse da se rodi čupava. Prema statistikama, novorođenčad tamnije puti obično imaju više kose od svetlopute dece.

Da li važno šta mama jede u trudnoći?

Tokom 14. i 15. nedelje trudnoće, detetu počinju da rastu dlačice, a to se događa u dva ciklusa. Jedan od faktora, koji mogu da odrede hoće li se dete roditi s kosom, jeste i vrsta hrane koju unosite tokom trudnoće.

Riba je bogata omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, za koje se zna da podstiču rast kose.

Jaja ulaze u namirnice koji podstiču rast kose jer su bogata proteinima.

Postoje i druge namirnice, poput voća bogatog vitaminom A, koje potiču rast kose. Osim toga, sušeno voće i orašasti plodovi bogati su mineralima, proteinima i vlaknima, a potiču i razvoj fetusa uopšteno.

Zaključak je da ne postoji siguran način da saznate hoće li vaša beba imati bujnu kosu ili će biti ćelava sve do trenutka kada je ugledate. Teško je čak predvideti i hoće li vaše dete biti niskog ili visokog rasta. Ali ako se i beba rodi s puno kose, nema garancije da će joj ta kosa ostati. Ima dece koja se rode ćelava, a tokom prve godine života izraste im gusta kosa, a opet, deca koja se rode s gustom kosom, izgube je, a izraste im tanka i nežnija kosica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bebekosa
Komentari (0)
Dodaj komentar