49. Sterijino pozorje

Završeno je još jedno Sterijino pozorje, koje se iz godine u godinu tradicionalno održava po svim pozorišnim zgradama na prostoru Novog Sada. Pored takmičarskog programa, ovogodišnje Pozorje imalo je i svoj prateći program, pod nazivom „Krugovi“, posvećen Americi i njenoj refleksiji u savremenom svetu. Žiri 49. Sterijinog pozorja, u sastavu Nikita Milivojević, Angelina Atlagić, Miodrag Krivokapić, Ksenija Radulović, Kalina Stefanova, video je od 26. maja do 3. juna 2004. godine sedam predstava u takmičenju za Sterijine nagrade i doneo odluku da ovogodišnja nagrada za najbolju predstavu po domaćem tekstu pripadne „Profesionalcu“ Dušana Kovačevića, u režiji Lorans Kalam, predstavi nastaloj u koprodukciji dva švajcarska pozorišta, iz Ženeve i iz Lozane. Najbolji savremeni domaći tekst na ovogodišnjoj pozorišnoj smotri, prema oceni žirija, jeste „Amerika – drugi deo“ Biljane Srbljanović koji je režirao Dejan Mijač u Ateljeu 212. Ovo je, inače, treća nagrada za našu mladu spisateljicu.

Nagrada za režiju pripala je, većinom glasova, Lorans Kalam, za nadahnutu režiju „Profesionalca“, koja nam je pokazala da čuveni tekst može da izgleda još bolje kada postoji internacionalni otklon prema liku Luke Labana, koji je kod nas maestralno tumačio Bata Stojković. Kao i svake godine, dodeljene su i glumačke nagrade: Branimir Popović nagrađen je za ulogu lažnog cara u istoimenoj predstavi, koju je po tekstu Mirka Kovača režirao Branislav Mićunović u Crnogorskom narodnom pozorištu, gošća iz Poljske Eva Šumska dobila je nagradu za tumačenje svih ženskih likova u komadu „Šine“, rađenom po tekstu Milene Marković i u režiji Rafala Sabara, a Svetozar Cvetković i Aleksandra Janković nagrađeni su za uloge Karla i Irene u predstavi „Amerika – drugi deo“. Sve odluke donesene su većinom glasova. Manje, ali nikako nevažne, nagrade za kostim i za scensku muziku pripale su predstavi „Lažni car“, a nagrada za scenografiju dodeljena je Piteru Vilkinsonu za dočaravanje kancelarije paranoidnog Teje u „Profesionalcu“. Uručena je i posebna Sterijina nagrada za tekst savremene drame Mileni Marković za tekst Šine koji je na Pozorju izvelo pozorište iz Poznanja, Poljska.

Od ostalih predstava koje su ostale bez nagrada publika je imala priliku da vidi čak dve „Gospođe ministarke“, jednu somborsku i jednu beogradsku, koje očito nisu previše oduševile žiri, zatim predstavu „Kome verujete“, iz produkcije „Projekta Nevinost“ Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, kao i nekoliko odličnih predstava iz pratećeg programa za koje se slobodno može reći da su impresionirale festivalsku publiku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar