Milione je zasmejavao: Preminuo legendarni glumac (foto, video)

Član čuvene grupe Monti Pajton Teri Džons preminuo je danas u 77. godini, potvrdila je danas njegova porodica.

U saopštenju porodice navodi se da je Džons preminio u utorak uveče u krugu porodice, a nakon duge, „izuzetno hrabre“ borbe sa teškim oblikom demencije, prenosi britanski Metro.

„Prethodnih nekoliko dana, njegova supruga, deca i šira porodica, kao i brojni bliski prijatelji, bili su uz njega dok je on mirno preminuo u svom domu u Severnom Londonu. Izgubili smo ljubaznu, zabavnu, toplu, kreativnu i voljenu osobu čije su beskompromisna individualnost, neumoljivi intelekt i izvanredan humor zabavljali milione tokom šest decenija“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će njegov rad sa Monti Pajtonom, njegove knjige, filmovi, televizijski programi, pesme i drugi radovi večno živeti.

Džons je 2015. godine saznao da boluje od frontotemporalne demencije, nepoznatog oblika demencije koja počinje u mlađem dobu i napada prednje i bočne strane mozga i dovodi do problema u ponašanju i govoru.

Teri Džouns je bio jedan od glavnih glumaca i pisaca skečeva u seriji i filmovima sa ekipom „Monti Pajton“. Režirao je i film „Žitije Brajanovo“, dok je na „Smislu života“ i „Svetom gralu“ sarađivao sa Terijem Gilijamom.

Napisao je i scenario za film „Lavirint“ iz 1968. godine, režirao je filmove Erik viking (1989) i Vetar u vrbama (1996).

Osim toga, on je pisao i istorijske knjige i radio i dokumentarne filmove po njima, a takođe je pisao i knjige za decu.

Inače, on je pisao i članke za „Gardijan“ „Dejli telegraf“ i „Obzerver“ u kojima je kritikovao britansku politiku za vreme vladavine Tonija Blera.

Za sobom je ostavio suprugu i troje dece.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

glumacsmrt
Komentari (0)
Dodaj komentar