Monodrama i pantomima

U Zemunu je održan tradicionalni Festival mondrame i pantomime, koji je otvorila predstava „Burleskni rekvijem“, pariskog Pozorišta zagrljaja, uz umetničko učešće Filipa Fenvika i Nikola Meloka. Selektor Ivan Bekjarev pozvao je inače još 12 predstava, koje je ocenjivao žiri u sastavu: Sonja Lapatanov, balerina, i glumice Mirjana Vukojčić i Aleksandra Nikolić.

Prve večeri publika je imala priliku da vidi monodramu „Kojekuda, Srbijo“ Lepomira Ivkovića, „Hasanaginicu“ Ljubomira Simovića koju je izvela Danica Todorovć, i „Fiks-ideju“ Leonida Andrejeva koju je izveo Strahinja Bojović iz Novog Sada. U produkciji Pozorišta na Terazijama, druge festivalske večeri predstavila se Elizabeta Đorevska monodrmamom koja je na kraju proglašena za pobedničku. Reč je o komadu Vilija Rasela „Širli Valentajn“, koji je režirala Anja Suša. Pored toga, iste večeri prikazane su još dve predstave: pantomima „Kofer“, koju je izveo gost iz Jermenije (Teatar IO Jerevan) Sergej Danielijan, i monodrama „Privatizacija“ pisca i reditelja Mirjane Ojdanić koju je izvela Žiža Stojanović. Gost iz Amerike, Stenli Zaref, izveo je zanimljivu monodramu „Teksaška mama – log“, a pozorište maski iz Zvolena (Slovačka) izvelo je predstavu „Mimo“, u kojoj je učestvovalo troje umetnika. Posle njih, nastupio je Željko Dimić, gost iz Holivuda (!) igrajući monodramu „Oj, živote“ Josipa Pejakovića.

Poslednje večeri učestvovala je „Trgovina“ Alberta Ostermajera, koreo-monodrama, takođe u režiji Anje Suše, u izvođenju Ivana Tomića. Pozorište lutaka „Pinokio“ izvelo je predstavu „Eto tako…“ pisca i reditelja Dragoslava Todorovića, a Zijah Sokolović, u produkciji KUD „France Prešern“ iz Ljubljane, odigrao je legendarnog Čehovljevog „Medveda“. Tradicija se, dakle, nastavlja, diskretna i intimna pozorišna forma nastavlja svoj festivalski život iz godine u godinu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar