Počinje praznik filma na Paliću

PALIĆ – Uručivanje nagrade “Aleksandar Lifka” scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki i režiseru Rajku Grliću na Letnjoj pozornici i novi film Pedra Almodovara “Slava i bol” označiće večeras početak 26. Festivala evropskog filma na Paliću, za koji direktor Radoslav Zelenović kaže da je praznik filma sa kog svi odu zadovoljni.
“Ogromno je uzbuđenje svaki početak festivala pre svega zato što te večeri počinje da se realizuje ono što ste radili prethodnih 10 meseci. Gosti već stižu, veliki broj filmova, a posebno uzbuđenje donosi prvi dan jer se dodeljuje nagrada ‘Aleksandar Lifka’ i ove godine zaokružujemo njihov broj- 40 domaćih i evropskih umetnika je primilo to priznanje”, rekao je Zelenović Tanjugu uoči otvaranja.
Kazao je i da su Kljaković i Grlić veliki umetnici koji su zadužili evropsku kinematografiju i dodao da je vrlo zadovoljan što upravo oni dobijaju nagradu “Aleksandar Lifka” i što će dobiti svoju pločicu na klupi na Paliću kao i svi prethodni laureati, ali i što će se susresti s publikom, a što on smatra najboljim početkom jednog festivala.
Zelenović primećuje da evropski film nema bog zna kakvo utočište ni u evropskim bioskopima, a kamoli u Srbiji i na televiziji, te smatra da je bilo hrabro okrenuti se isključivo evropskom filmu, a što se, ocenjuje, pokazalo kao dobra odluka.

On navodi da ove godine festival ima i dva nova programa “Velikani evropske kinematografije” i “Novi evropski dokumentarci”.
“Festival je živ organizam, nešto na čemu treba stalno raditi. Trudimo se da publici, novinarima i svima koji vole film priredimo praznik filma i da svi sa festivala kao i ranijih godina odu zadovoljni”, rekao je Zelenović.
Do 26. jula na Paliću i u Subotici biće prikazano više od 100 filmova u 12 selekcija, a većina autora u fokusu imaju goruće probleme današnjice.
Programski direktor Miroslav Mogorović objašnjava da se svake godine trude da dovedu najbolje filmove evropske kinematografije, pa su čak, dodaje, išli u hrabre izbore i birali naslove mladih autora koji su zahtevniji prema publici.
“Ove godine smo odličili da napravimo mali zaokret i programski bolje sve uklopimo i na Letnjoj pozornici prikazujemo ostvarenja velikih autora van konkurencije i filmove mladih autora, nadolazećih snaga koji se takmiče za nagrade”, rekao je Mogorović.
Naglašava da palićki festival uspeva da ostavi trag na mestu gde se odigrava pa je, primećuje, Subotica jedini grad u Srbiji koji ima tri bioskopa sa po jednim platnom, kao što su nekada imali stari bioskopi.
“Trudimo se da obrazujemo publiku i profesionalce i prikazujemo filmove koji pružaju uvid u kinematografiju, ali organizujemo i obuke, seminare, razgovore sa autorima koji omogućavaju da svi steknu nova znanja”, rekao je Mogorović.
Kaže i da su sebi dali zadatak koji ne pripada festivalu, pa se, između ostalog, bave infrastrukturom, a što Festival evropskog filma razlikuje od sličnih manifestacija u zemlji i inostranstvu.
“Imamo još Veliku terasu gde planiramo da napravimo festivalski centar kada se završi klimatizacija i nadamo se da ćemo za sledeće izdanje imati četiri lokacije na kojima ćemo prikazivati filmove”, najavljuje Mogorović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar